En speleman med hjärtat i föreningslivet

måndag 30 augusti 2021

Kalle Moraeus – en speleman och en stor beundrare av det unika föreningslivet.
– Oerhört viktigt och något vi aldrig får glömma bort.

En av Sveriges främsta musiker

Platsen är pampiga Ekebyholm, en herrgård belägen vid sjön Syningen i Roslagen, en slottsliknande miljö som sägs stått klar redan på 1400-talet.
En av våra mest uppskattade spelmän är på plats för att dela med sig av erfarenheter och inspiration då RUM (Riksförbundet för unga musiker) har ett orkesterläger.
– Att undervisa barn och ungdomar är det finaste som finns och kan jag dessutom så ett litet folkmusikfrö hos dem skadar det givetvis inte, säger Kalle Moraeus, som i över 35 år varit en av våra mest uppskattade artister.
Det startade egentligen redan 1984. En mas från Orsa blev svensk mästare i luftgitarr.
Sedan har det bara rullat på.
Ska vi prata fotbollsspråk är han en synnerligen allround medspelare som löser alla platser i laget. En musiker med bredare reportrar är svår att finna i vårt avlånga land.
Vi har sett honom i Melodifestivalen.
Vi har upplevt vinst i Körslaget med ”Team Moraeus”.
Vi har njutit av underhållningen från Orsasjöns strand i ”Moraeus med mera”.
Kalle hanterar fiol, mandolin, gitarr och sång skickligare än de flesta. Egenskaper som bland mycket annat uppskattas genom att han tilldelats H. M. Konungens medalj i guld.

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet.

kalle-moraeus-folkspel-819x478.jpg

Musikundervisning för barn och unga

Själv hyllar han föreningslivet som en stor och viktig del av en enastående karriär. Där värderingar och intresse skapas.
– Väldigt viktigt att vi som varit med i föreningslivet bibehåller den traditionen och skickar den vidare till nästa generation. Föreningslivet var en grundpelare i min barndom och i hela vår sociala miljö och har präglat mig som människa.