Roliga skärmfria aktiviteter för barn - våra bästa tips!

Det är vanligt att man funderar på hur man kan minska sina barns skärmtid och hitta aktiviteter som inte ökar den. Som förälder kan det vara en utmaning att hitta rätt balans och vara involverad i deras aktiviteter. Samtidigt är det viktigt att respektera barnets egna önskemål och behov, även om man alltid vill deras bästa. Som förälder kan man dock uppmuntra hälsosamma val och leta efter roliga aktiviteter som inte involverar skärmar.

aktiviteter-for-barn-819x478.jpg

Så vad bör man tänka på och vilka roliga aktiviteter kan man hitta för att hålla barnen sysselsatta? Följ med oss när vi går igenom några saker att ha i åtanke!

Testa er fram och gör aktiviteten rolig för ditt barn

När det kommer till aktiviteter för barn så är det viktigt att du som förälder lyssnar på barnets behov. Den träningsform eller aktivitet som ditt barn är intresserad av kanske inte är något du själv är insatt i. I de situationerna är det viktigt att lägga sina personliga preferenser och åsikter åt sidan. Det kan även vara så att ditt barn inte vet vilken aktivitet eller träning som intresserar mest, vilket även det är förståeligt.

Gå in med ett öppet sinne och intresse oavsett val av aktivitet och gör det till ett roligt projekt tillsammans. Uppmuntra till att prova på olika saker och stressa inte fram ett beslut hos ditt barn. Vi rekommenderar även att läsa på om vilka fördelar det finns med att vara aktiv inom föreningslivet för att bli extra inspirerad.

Lägg press och prestation åt sidan

När det kommer till aktiviteter för barn och ungdomar är det inte prestationen som ska vara i fokus. Det är gemensamheten till sina lagkamrater och känslan av att tillhöra någonting utanför skolan eller familjen som är viktigt för barnets utveckling. Självklart kan man uppmuntra till att alltid göra sitt bästa, men ofta kan för mycket press leda till motsatt effekt än det som man som förälder önskar. När det kommer till aktiviteter för barn finns det duktiga tränare inom föreningslivet som alltid kommer ha ditt barns fysiska och psykiska hälsa i åtanke.

Aktiviteter för barn som stimulerar deras sinnen

Barn och ungdomar behöver bli stimulerade för att må bra, eftersom de har en högre energinivå än vuxna så behöver de få utlopp för det. Det är viktigt att möta barnet där den är i deras personliga utveckling och inte jämföra för mycket med andra jämnåriga.

Lagsport är ett exempel på en aktivitet som stimulerar många av ditt barns sinnen. De lär sig hur man samarbetar och utvecklar även deras empati för andra människor. Barnet får röra sig samtidigt som det ger en positiv effekt på den mentala hälsan.

5 tips på roliga aktiviteter för barn

  1. Att uttrycka sig på scen är både utvecklande och roligt, på Amatörteaterns riksförbund erbjuds spetsutbildningar inom teaterns olika områden.
  2. Gillar man att spendera mycket tid utomhus där gruppdynamik och personlig utveckling står i fokus kan Scouterna vara ett bra alternativ.
  3. Dans, musik, lek och sång ger utlopp för mycket glädje. Svenska folkdansringen erbjuder en rad olika inriktningar för alla åldrar.
  4. Att spela instrument stimulerar och utvecklar flera sinnen. Sveriges orkesterförbund har idag 9 000 musiker inom flertalet instrument.
  5. Det finns få aktiviteter som är så rogivande som fiske. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund värnar om livet under vattenytan.

Hoppas du har hittat inspiration som kan vara till hjälp när det kommer till att hitta något som är roligt att testa på för ditt barn!