I samarbete för ett bättre inkluderande samhälle

onsdag 12 maj 2021

Fotbollförbundets ”Ett steg framåt” är inne på sitt tredje år. Ett projekt som förbundet driver med hjälp av Arvsfonden. Tillsammans med ideella Folkspel ska arbetet med projektet belysas i ett antal artiklar om arbetet att få fler tjejer att spela fotboll.

Svenska Fotbollförbundet och ideella lotteribolaget Folkspel har ett långvarigt samarbete. Svenska Fotbollförbundet är en stor och viktig medlem av Folkspel, som varje år delar ut hela sitt överskott till föreningslivet.

Folkspel har totalt delat ut svindlande 7,1 miljarder kronor – bara till fotbollen. Senaste året blev det 101 miljoner kronor. Det är pengar som bland annat möjliggör för föreningar att köpa in utrustning, fräscha upp klubblokaler, åka på cuper eller satsa på utbildningar.

– Försäljningen av Folkspels produkter är en mycket trygg och pålitlig intäktskälla som betyder oerhört mycket för många fotbollsföreningar runtom i landet, och har så gjort under många år, säger Helena Taube Rehnmark, marknads- och försäljningschef på förbundet.

Hon fortsätter:

– Det här gör att många föreningar har möjlighet att i större utsträckning bidra till barns och ungdomars möjligheter att spela fotboll och på så vis bidra till folkhälsan.

Fotbollen kan vara avgörande

Nu tar SvFF och Folkspel ytterligare ett steg i samarbetet för att lyfta upp samhällsnyttan som har så stor betydelse för svenskt föreningsliv – inte minst inom ungdomsfotbollen.
Detta genom ”Ett steg framåt” som är ett initiativ, finansierat av Arvsfonden, som ska utveckla ett värdegrundsmaterial. Genom att vara ute i skolor och föreningar och träffa barn och ungdomar, genomför man fotbollsaktiviteter ihop med värderingsövningar. Utbildning av föreningsledare gällande sociala frågor inom fotbollen, är en annan viktig del av projektet.

– Att få vara med och sprida arbetet kring Svenska Fotbollförbundet och Arvsfondens projekt
”Ett steg framåt” är självklart för Folkspel. Vår grund är att det svenska föreningslivet gör Sverige bättre för alla och där är fotbollen avgörande för många barn och ungdomar, säger Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel.

Fotbollsträning på en fotbollsplan.

Uppmärksammar "Ett steg framåt"

Under kommande veckor – i samband med att Årets Eldsjäl öppnat upp kategorin Inkludering – kommer Folkspel och SvFF under två veckors tid att uppmärksamma projektet ”Ett steg framåt” i olika artiklar och film som publiceras på expressen.se/foreningsliv. Här är några exempel:

  • Två nedslag i Skövde och Borås som får representera två mycket lyckade exempel
  • En film med eldsjälarna Roua och Lennart med olika bakgrunder men med samma slutmål
  • Krönika med och av med Collins Zola, klubbdirektör för Flemingsberg United FC

En arena där alla är välkomna

Anneli Bergdahl, Teamleader på Svenska Fotbollförbundet menar att människor vill känna tillhörighet och gemenskap.
– I en vardag och en framtid som kan kännas orolig är det extra viktigt att ha en plats att gå till, där du känner dig delaktig och trygg. Att vinna matcher kanske då inte det allra viktigaste, utan att för en stund få möjlighet att göra något kul tillsammans med andra, att bli sedd för den du är, säger Anneli Bergdahl. Hon fortsätter:

–Fotbollen ska vara en arena där alla känner sig välkomna och delaktiga.

”Ett steg framåt” har med Arvsfondens hjälp drivits i tre år – och när projekttiden löper ut är tanken att detta arbete ska implementeras i den vanliga verksamheten.

– Integration handlar om att mötas och i fotbollen hittar vi glädje, gemenskap, träning, lagarbete, känslor och vänskap. Det spelar ingen roll om du är född i Sverige eller om du nyss har kommit hit, att spela fotboll fyller ungefär samma funktion för oss alla. Som nyinflyttad så är fotbollen, och idrotten överlag, dessutom en perfekt arena att lära sig språket och att få nya kompisar och inblick i det nya landet, säger Anneli Bergdahl.

Fotbollsplan med mål. Fotboll för inkludering.

 

Svenska Fotbollförbundet är en medlem till Folkspel. Läs mer om Svenska Fotbollförbundet och om våra andra medlemmar här.

 

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt lotteribolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. Av dem gick 101 miljoner kronor till Svenska Fotbollförbundet.

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.