Sandvikens IF i topp överallt

onsdag 08 november 2023

De leder division 1 Norra och är på väg upp i Superettan. Samtidigt toppar de listan över vilka föreningar i Gävleborg som tjänat mest på att sälja lotter från Folkspel. Bingo, Sandvikens IF.

Världens nordligaste VM-stadion som hemmaplan

Föreningen i stålstaden – bildad 1918 – kan stoltsera med en historik som många andra inte kan matcha. Låt vara att den tar oss tillbaka i tiden. Fram till 1961 blev det 21 allsvenska säsonger i fotboll, vilket innebär en 19:e plats i maratontabellen. Dessutom kan de skryta med att ha världens nordligaste VM-stadion som hemmaplan. Tänk att Jernvallen var en av arenorna då världsmästerskapen avgjordes 1958. Här spelade Ungern mot Wales och Mexiko.

Den nivån är en bit bort i moderna tider. Däremot är SIF på väg mot eliten i form av Superettan och därmed heta derbyn mot Gefle IF. Senast de låg så högt upp var 1991.

Applåderande fotbollsspelare i Sandvikens IF på fotbollsplan

– Det skulle vara oerhört stort för oss att spela där nästa år, säger klubbchef Anders Eriksson.

Sportsligt och ekonomiskt, såklart. En betydande del av intäkterna kommer från försäljningen av lotter från Folkspel. Ingen förening i Gävleborg har tjänat mer än Sandvikens IF. Överskottet från senaste verksamhetsåret som betalats ut till SIF landar på 629 089 kronor.

Engagemang från många håll

– Vår försäljning av Folkspels produkter är otroligt viktig då den hjälper oss att finansiera vår fina ungdomsverksamhet. Vi knyter även många band till föreningen genom våra försäljningskanaler där fler blir engagerade i just vår förening, fortsätter Eriksson.

Många bidrar till att stärka kassan.

– Vi har både anställda och eldsjälar som hjälper till med försäljningen. Göran Nordström på vårt kansli, exempelvis, verkligen brinner för våra lotter, han är extremt dedikerad.

Publik med Sandvikens IFs rödvita halsdukar på fotbollsmatch

Försäljningen pågår inte enbart vid specifika omgångar och storkvällar med BingoLotto.

– Vi kör hela året och sitter varje vecka på fem olika ställen i vår stad, vi finns vid större butiker och köpcentrum. Kontinuitet är nyckelordet för oss då det handlar om försäljning.

Dessutom bidrar det förhoppningsvis till fler framtida placeringar i topp.
I föreningen finns även en blomstrande dam– och flickverksamhet.

– Precis som med herrseniorerna siktar vi på att ta oss hela vägen upp. Närmaste målet är näst högsta serien, damettan där vi var så sent som 2020. Vårt lag i dag är väldigt ungt med en snittålder på 19–20 år, det ser mycket spännande ut.

Fyra glada fotbollsspelare i Sandvikens IFs dam- och flickverksamhet som peppar varandra under match

Topp 10 Överskott Gävleborg

Sandvikens IF – 629 089 kronor
Julle United – 390 089 kronor
Strömsbro IF – 296 805 kronor
Hille Åbyggeby – 283 906 kronor
Marma Fotboll – 224 744 kronor
Gefle Gymnastikförening – 165 508 kronor
Delsbo IF – 165 383 kronor
Valbo FF – 163 633 kronor
Bollnäs Ishockeysällskap – 158 519 kronor
Ljusdals Bandyklubb – 154 578 kronor

Vill ni få mer klirr i er föreningskassa?

Är du som har tagit del av denna artikel involverad i föreningslivet? Att sälja lotter från Folkspel en rolig, enkel och effektiv metod för att öka intäkterna i er föreningskassa. Visst vore det häftigt att lyckas lika bra som Sandvikens IF? Ta första steget mot din förenings vision redan nu genom att börja med försäljning av lotter från Folkspel!