Sofia - ambassadör för Årets Idrottsförening

fredag 02 februari 2024

Hälsoprofilen Sofia Åhman är ambassadör för Årets Idrottsförening – en kategori i Årets Eldsjäl som i år har fokus på motion och rörelse för 65+.
– Träning är extra viktigt för äldre, säger den populära hälsoprofilen.

Årets Idrottsförening är ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet. Kategorin byter tema varje år, baserat på viktiga områden som idrotten behöver jobba med.
I år handlar det om att lyfta fram regelbundna aktiviteter för målgruppen 65+. Ambassadör för kategorin 2023/2024 är den kanske mest lämpade av alla.
Sofia Åhman – med sitt ”Hemmagympa i SvT” – har blivit en av landets stora TV-profiler och till både glädje och hjälp för många som tidigare och på äldre dagar kanske inte ägnat sig åt rörelse i någon större utsträckning. Dessutom för alla de som befann sin i någon form av karantän under pandemin vi drabbades utav.
Varje morgon kunde vi framför TV:n hänga med i Sofias enkla, men nyttiga och givande, övningar.
Att kalla det för succé är ett understatement.
Programmet lockade i snitt 200 000 tittare per dag. Mycket välförtjänt blev det också en tjej från Umeå som 2021 utsågs till Årets Eldsjäl i kategori Hälsa.

I dag kör Sofia vidare för trogna tittare och är dessutom utsedd som ambassadör för Årets Eldsjäl och Årets Idrottsförening, där alltså fokus ligger på föreningar som engagerar och stimulerar den äldre generationen.
Hon säger apropå sitt uppdrag och de kriterier som gäller för Årets Idrottsförening:
– Det är en extra bonus at vara med i en förening, med den här sociala biten. Det är så viktigt att man inte blir hemma, sittande ensam. Att träffa andra, skratta tillsammans, ha något att prata om. Någon saknar dig om du inte kommer. Det är fantastiskt att det finns så många föreningar att välja på.
Sofia fortsätter med en uppmaning:
– Våga gå med i en förening. Prova en aktivitet. Känn den härliga gemenskapen. Det är guld värt. Alla kan träna.