Få stenkoll på stipendier för din förening

Inom föreningslivet finns det olika typer av stipendier som kan vara intressanta för din förening att söka, eftersom många föreningar runt om i Sverige har det kämpigt ekonomiskt kan en lista över dessa vara till hjälp. Vilket stipendier som passar er förening kan variera beroende på er verksamhet eller syfte. Nedan är några exempel på stipendier som föreningar kan söka!

Linnea & Josef Carlsson Stiftelse

Är ni en organisation eller ideell förening, vars huvudsakliga uppgift är att stödja barn och ungdomar med handikapp, kan ni söka Linnea och Josef Carlssons Stiftelse. Denna stiftelse ger i första hand bidrag till specifika ändamål som till exempel föräldrautbildning eller läger.

Läs mer om stiftelsen här: Linnea & Josef Carlssons Stiftelse

Personer som står bredvid varandra

Kultur och konststipendier

Om er förening är inriktad på konst eller kultur finns det stiftelser som kan erbjuda stipendier inom detta. Det kan till exempel vara för att kunna utföra konstnärliga projekt eller evenemang. Det är mer vanligt att enskilda personer får denna typ av stipendier, det finns dock undantag. Det kan vara för att stödja konstutställningar, evenemang eller kulturfrämjande aktiviteter till exempel. Vilken typ av stipendier inom kultur och konst ni kan söka beror på er verksamhet. 

Riksidrottens Vänners samlade stipendiefond

Har er förening en ledare som gör allt för att ni tillsammans ska lyckas? Då kan Riksidrottens Vänners samlade stipendiefond vara passande. Detta är ett stipendie som årligen delas ut till en manlig respektive en kvinnlig ledare. Den som utses ska med sina ledarinsatser ha bidragit till den svenska idottsrörelsens utveckling. Ansökan och förslag ska senast ha skickats in 31 december 2023.

Läs mer om stipenidet här: Om stipendier: Riksidrottens Vänner (riksidrottensvanner.se)

Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl hyllar de fantastiska eldsjälar som inspirerar, kämpar och brinner för det svenska föreningslivet. Kategorin Årets Idrottsförening är ett samarbete med Riksidrottsförbundet, och vinnaren av denna kategori erhåller 50 000 kronor i ett stipendium.

Extratips för föreningar

Om er förening är i behov av ett tillskott i föreningskassan, men hittar inget bidrag eller stipendie som passar er, kan lottförsäljning vara räddaren! Om ni redan säljer lotter från Folkspel har ni även chansen att få en utmärkelse vid namn Folkspelspeppen. Det innebär att er förening, organisation eller förbund kan få en summa pengar. Vi på Folkspel utser en vinnare och går löpande igenom alla tips under året.  

Läs mer och tipsa om någon som du tycker förtjänar lite pepp i din förening här!

Person som håller i ett rött hjärta
Förutom stipendier kan det vara ett alternativ att söka bidrag till er förening, det finns bland annat kommunala bidrag och även bidrag för idrottsföreningar på landsbyggden. Läs mer om att söka bidrag till din förening här!