320 miljoner – en helt magisk siffra

torsdag 27 oktober 2022

Rugbyspelare i bakgrunden med texten 320 miljoner till Sveriges föreningar skrivet i förgrunden.

Landets föreningsliv och svenska folket fortsätter att leverera. Då är vi på Folkspel ödmjukt glada och stolta över att betala ut ett välförtjänt överskott på 320 miljoner kronor.
En magisk siffra i de tuffa tider som råder.

Först slog pandemin till. Brutalt och skoningslöst, inte minst mot föreningslivet. Många tappade viktiga avgörande intäktsmöjligheter då cuper, tävlingar, lopp med tillhörande anmälningsavgifter och fikaförsäljning bara försvann. Samtidigt betalade vi ut ett fantastiskt överskott på 352 miljoner (det högsta sedan 2005) kronor att fördela på de som sålt våra lotter, företrädelsevis Bingolotter och Sverigelotter.
Det räckte självklart inte till allt och alla. Däremot gjorde det stor skillnad, det vet vi.

Då vi trodde att ett normaltillstånd väntade och arbetet med att åter få fart på verksamheten kom nästa bakslag för vår viktigaste och största folkrörelse.
Invasion, inflation, elpriser vi inte trodde var möjliga, nödvändiga räntehöjningar samt en helt annan nivå på livs– och drivmedel, har naturligtvis fått konsekvenser även för föreningslivet. Det kommer dagligen oroande rapporter om nedsläckta hallar, isar som inte kan frysas och föreningar som ser oerhört dystert på framtiden. Dessutom, det ska påpekas i sammanhanget, hushållskassor över hela landet som skramlar allt tommare.
I ljuset av det är årets överskott – 320 miljoner – än mer fantastiskt än fjolårets siffra och ett kraftfullt statement och ett bevis på hur mycket föreningslivet betyder.
Jag är nämligen övertygad om att våra konsumenter ser det goda i att välja lotter från Folkspel, att det är en imponerade lojalitetshandling gentemot föreningslivet och därmed vårt samhälle.

Vårt upplägg som ideell organisation och tillsammans med våra 72 medlemmar är enkelt. Vi bidrar med lotter – föreningslivet säljer dem. Och tjänar därmed pengar till sin verksamhet.
320 miljoner har alltså fördelats på klubbar och organisationer baserat på vårt senaste verksamhetsår (hösten 2020/våren 2021). Som gjort ett fantastiskt arbete och som är värda varenda krona de tjänat in åt respektive förening.

Alla vi på Folkspel är mäkta stolta över det överskott vi bidragit med till landets föreningar och organisationer i över 30 år. Det uppgår totalt till svindlande 17,5 miljarder.
Vi är som bekant en ideell organisation som ägs av våra medlemmar. Det innebär att inga privata aktörer har ekonomiska intressen i vår verksamhet och att vi därmed kan låta allt överskott gå direkt tillbaka till dem vi verkar och finns till för.

Vet som sagt att det inte räcker, men att det är medel som gör väsentlig skillnad. Folkspel är som alla vet en opolitiskt bunden organisation och jag har ingen åsikt i fråga om vår nya regering. Vårt enda syfte är att erbjuda föreningslivet att tjäna pengar och på så vis bidra till att göra vårt samhälle, och därmed Sverige, bättre för alla. Det är vårt varför.
Jag hoppas dock att de som ska styra landet framöver inser värdet av att bibehålla, utveckla och stödja en unik rörelse, att den finns med på agendan då vi pratar om gängkriminalitet, fysisk och psykisk ohälsa och utanförskap.

Vi är många som jobbat och jobbar för just det som påpekas ovan, att vara en kraft för den viktigaste folkrörelse vi har.
Föreningar, organisationer, förbund, ledare, prenumeranter, lottköpare, butiker.
Tillsammans gör vi skillnad.
Tillsammans är vi Folkspel.