352 miljoner – känn på den

torsdag 04 november 2021

352 miljoner kronor. Känn på den siffran. Det är överskottet från ideella Folkspel senaste verksamhetsåret. En summa vi är många som ska känna stolthet över.

Trodde fjolårets resultat — 232 miljoner i överskott – skulle vara svårt att överträffa på många, många år. Inte minst med tanke på att vi då ökade med 43 miljoner från föregående år. Då vi denna höst summerar vårt varför, det vill säga att skapa bättre förutsättningar för landets föreningsliv, landar siffran på 352 miljoner kronor som klubbar och organisationer tjänat på att sälja våra lotter.

Vi plussar alltså på med 120 miljoner ytterligare.

Vi jublar över en 50-procentig ökning.

Vi får gå tillbaka till 2005 för att matcha årets siffror. Då hade vi en behållning på 435 miljoner.

Vi är både stolta över vårt eget arbete såväl som det jobb vilket görs ute hos alla de vi representerar.

Tillsammans gör vi skillnad.

Tillsammans gör vi Sverige bättre.

Tillsammans är vi Folkspel.

Den förening som dragit in mest pengar är anrika Södertälje SK. Deras behållning uppgår till nästan en miljon (978 000).

Skulle tro att klubben är mer än tacksam mot medlemmarna i Gamla SSK, en förening som bildades redan 1936 i syfte att stödja huvudföreningen ekonomiskt.

Ett stort antal eldsjälar i åldrarna 60–93 år finns vecka ut och vecka in på plats i anslutning till stadens största köpcenter för att sälja lotter och på så vis förmedla sin kärlek till Sportklubben, som har sju SM-guld i ishockey att stoltsera med.

Bland medlemmarna i gamla SSK – som uppgår till 240 – finns bland många andra en skapligt framgångsrik tennisspelare vid namn Björn Borg. Jag utgår från att den femfaldige Wimbledonvinnaren också bidrar till SSK genom att sälja – och förstås köpa – våra lotter…

Tittar vi på vilken idrott som toppar listan är det återigen fotbollen. 120 miljoner har fördelats till de föreningar som är aktiva med lottförsäljning. Vi kan väl våga hoppas att det bidrar till nya Zlatan i framtiden, men framför allt vara trygga i att det är bidrag som genererar glädje, hälsa och gemenskap hos våra barn och ungdomar.

Bland våra medlemsorganisationer har Riksförbundet HjärtLung tilldelats ett överskott på 5,5 miljoner kronor. Pengar som tveklöst gör nytta och stärker en livsviktig medspelares verksamhet, som så sakteliga återgått till det normala med exempelvis hälsosamma och stärkande stavgångspromenader.

Jag blir också fylld av värme av det uttalande Marit Jensen, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet (fått drygt 3,1 miljoner), säger angående resultatet för senaste verksamhetsåret: ”Folkspel är en viktig kraft för svenskt föreningsliv. Vi är stolta och tacksamma över att vara en del av den kraften. Den ger viktiga bidrag till kampen mot bröstcancer.”

 

Vi är många som jobbat och jobbar för just det som påpekas ovan, att vara en kraft för den viktigaste folkrörelse vi har.

Föreningar, organisationer, förbund, ledare, prenumeranter, lottköpare, butiker.

Jag hoppas ni är lika stolta som jag.

352 miljoner i överskott. Känn på den.