Årets viktigaste dag för alla klubbar och organisationer

Dubbla krig. Inflation. Lågkonjuktur. Höjda räntor. Rekordsvag krona. Eskalerande gängkriminalitet. 
2023 har helt enkelt varit ett nattsvart år. Just därför ser jag fram emot 23 december mer än någonsin.

Rysslands invasion av Ukraina är på väg mot sitt tredje år. En fruktansvärd konflikt mellan israeliska styrkor och motståndsrörelsen Hamas har präglat hösten.
Dödsskjutningar på gator och torg, i hus och hem, som blivit en del av vår vardag. De institutioner som heter SiS ser åtminstone utåt sett att vara rekryteringsbaser för gängkriminalitet snarare än samhällsrehabilitering. Lägg därtill ekonomiska konsekvenser som fått och får många att gå på knäna. Sällan har väl förhoppningarna om ett gott nytt år varit större och mer efterlängtade. Låt oss tro och hoppas att 2024 innebär något ljusare tider, även om vi lär behöva ännu mer tid på oss för att återställa ordningen på alla plan.

I detta kärva och bedrövliga läge vill jag dock – utan jämförelser i övrigt med ovan nämnda dysterheter – lyfta fram en speciell kväll som vuxit för varje år sedan premiären 1995 och som dessutom numera ingår i Nordiska Museets samlingar över svenska traditioner. Det handlar förstås om Uppesittaren, aftonen som allt oftare beskrivs som hela landets lägereld, en samlingsplats för nära och kära, ett tillfälle att koppla av och lägga bort. Då vi finns till för de många som tyvärr inte har en omgivning. Det är också tidig julafton för det vi pratar om som unikt, vårt föreningsliv. Årets viktigaste dag för landets klubbar och organisationer.

Förra året gav enbart denna kväll ett överskott på 117 miljoner kronor att fördela på säljande klubbar och organisationer. Antalet sålda lotter landade kring 4.5 miljoner. Utan att ställa några garantier får jag rapporter om att det är en siffra som till och med kan komma att överträffas den här gången. Jag hör att fler föreningar än tidigare är engagerade i sin försäljning av lotter.
Det är både magiskt och välbehövligt.

Föreningslivet är den största och viktigaste rörelse vi har, den är värd varenda krona vi har det stora nöjet att betala ut. Tänk att 75 procent av landets befolkning är medlemmar i minst en förening. Kom ihåg att det där finns en plats för alla, oavsett om man vill utöva en idrott eller ägna sig åt musik.
Det är det som gör föreningslivet unikt.
Det är det som Uppesittarkvällen i grund och botten handlar om.

Att erbjuda en intäktskälla som skapar förutsättningar och utveckling för alla de klubbar och organisationer som till stor del bygger på ideella krafter, vardagshjältar och eldsjälar. Att erbjuda barn och ungdomar en sund hälsa och möjligheter att bli goda samhällsmedborgare.
Det är det jag ska ha med mig dan-före-dan.
Det är just därför ser jag fram emot 23 december mer än någonsin.