Dags att hylla de stora föreningshjältarna

måndag 09 mars 2020

Det är mina stora hjältar.
Jag hoppas även att de är dina.
Eldsjälsgalan 2020 – då ska vi tillsammans hylla dem alla.

Torsdag 12 mars är en angelägen dag för ideella Folkspel, Berns Salonger i Stockholm en speciell plats för oss och alla inbjudna.
Även om jag skulle önska att strålkastarna riktades mot alla de eldsjälar som ser till att hålla föreningslivet rullande alla dagar i veckan, är det framförallt vid ett enskilt tillfälle de skiner extra mycket.
Förresten är det inte möjligt att göra oftare.

De vi pratar om har ju annat att stå i än att sitta ned och bli beundrade. För dem är arenan en sen kväll, i ur och skur, dag in och dag ut, viktigare än den bländande inramningen på en historisk scen, vilken invigdes redan 1863.
De vi pratar om hade egentligen mer angelägna aktiviteter och åtaganden även en torsdag i mars, för övrigt precis som de flesta av veckans övriga dagar och året om.

Nu är det ett antal utvalda som får ta ledigt just detta aktuella datum.
För att hyllas och prisas, men också för att representera alla andra som gör vårt föreningsliv möjligt och i nästan uteslutande fall gör det varken utan betalning eller de antal klappar på axeln som de minst sagt är värda.

Läste med stor behållning den gångna helgen en söndagskrönika i Svenska Dagbladet, skriven av Anders Lindblad. Det var givetvis glädjande att konstatera att den erfarna skribenten förstod vad vårt uppdrag på Folkspel handlar om, men framförallt noterade jag att Anders lyfter det den galakväll och eldsjälsgala vi årligen arrangerar och vad den syftar till. Det vill säga att rikta strålkastarljus och fokus mot alla de som mest förtjänar så i det svenska föreningslivet.
Om de uppemot 900 000 oavlönade ledare som ser till att det bedrivs en sund och hälsosam verksamhet på fritiden och vilken bärande roll det spelar för vårt samhälle. Länk till krönikan 


Oavsett vilka som utses till Årets Eldsjälar 2020 är alla nominerade på plats denna galakväll välförtjänta vinnare. Precis som hela föreningslivet ska jubla över alla ideella eldsjälar som möjliggör deras existens.