Ett avståndstagande som värmer

torsdag 17 juni 2021

Ny match väntar för våra blågula fotbollsspelare. Jag hoppas alla med mig vill se Marcus Berg avgöra.

sverige-slovakien-fotboll-folkspel-819x478.jpg

Fredag 19 juni, 15.00, är det avspark mot Slovakien. Jag är övertygad om vi kommer till spel med Marcus Berg längst fram. Med en värmlänning som i alla lägen sätter laget före jaget, som gör det där jobbet som kanske inte alltid syns, men likväl är det som avgör.

I min förra blogg tog jag bland annat upp det faktum att hela svenska föreningslivet ska känna sig delaktiga i vårt landslag. Det är i den trygga miljön som våra grabbar och tjejer – som senare i sommar ska delta i en annan idrottsfest – en gång i tiden tog sina första stapplande fotbollssteg.
Det är där ideella eldsjälar och kloka ledare skapar sunda värderingar för våra ungdomar.

Med det som bakgrund är min övertygelse att Marcus Berg personligen inte fäster någon större vikt vid de hot och kommentarer som uppstod efter mötet med Spanien i premiären. Däremot är det naturligtvis så att han känner en oro över att sådana totalt idiotiska tilltag riktas även mot familjen. Att det sedan, oavsett mot vem, förekommer är såväl bedrövligt som obegripligt.

Frågan är om den/de – som efter ett oavgjort resultat på bortaplan mot en av turneringens favoriter – trycker på en knapp och skickar något liknade till sin omvärld har något alls att tänka med? Vet de om att Marcus svarat för 24 mål på 87 landskamper, ett målsnitt få svenska spelare kan visa upp? Noterade de Bergs förarbete till Alexanders Isak stolpskott? Såg de en annan hyggligt stor spelare vid namn Cristiano Ronaldo avsluta över i drömläge då Portugal ställdes mot Ukraina? Kan de något om fotboll?

Får passa på att tacka alla inblandade i IFK Velen, Torsby IF och IFK Göteborgs ungdomsverksamhet för att de gav vår ”Mackan” en grund att stå på, vilken inget näthat i världen kan rubba.

Jag instämmer i det som Jonas Eriksson, expert i SvT och med ett flertal uppdrag för ideella Folkspel, säger då han påpekar att synpunkter alltid funnits hemma i TV-soffan, men att de numera endast är ett knapptryck bort för såna som inte ens begriper innebörden av ordet konsekvens. 

Det värmer att se hur lagkompisar och hela fotbolls-Sverige med kraft tagit avstånd från ett fåtal personer som egentligen inte ska uppmärksammas överhuvudtaget.

Då vi pratar om att tillsammans stå enade var det naturligtvis oerhört fint att se den omsorg som präglade händelsen med Christian Eriksen och det hjärtstopp denne råkade ut för på Parken i Köpenhamn.

Kärlek och värme istället för hat och kyla. Det är så vi vill att vår idrott ska fungera. Det är den enade kraft som skapar ett bättre klimat.

Heja Danmark.
Heja Sverige.
Heja Marcus Berg.
Heja det goda.