10/10, 2020 – dag och bild av Idrottsrörelsen

fredag 09 oktober 2020

20 fotografer. 40 föreningar och lika många idrotter. Lördag 10 oktober, 2020, genomförs en unik dokumentation av vårt föreningsliv och vår idrottsrörelse. Av det viktigaste vi har.

 

Läste nyligen på text-TV att – enligt färska siffror från Riksidrottsförbundet – föreningslivet drastiskt minskat i antal medlemmar detta annorlunda år. Som exempel nämndes olika kampsporter, som genom sina sex specialförbund, sett en tillbakagång på 20–40 procent. Av landets tio största idrotter är det fem – däribland innebandy, basket och handboll – som uppges haft svårt att driva och genomföra sina aktiviteter som tidigare.
Det är givetvis oroväckande och signaler att ta på allvar.
Samtidigt är det nu vår unika idrottsrörelse behöver oss mer än någonsin. Vi måste tillsammans bidra till att sprida allt det goda föreningslivet står för, hur viktig det är för inte minst dagens barn– och ungdom. För nästa generation. Och nästa, och nästa…

 

Lördag 10 oktober 2020 kommer vi att få se ett unikt och fantastiskt exempel på den bredd som finns. På de helgaktiviteter som präglar livet för så många. Från norr till söder.
RF – i samarbete med Bildbyrån och Folkspel – kommer denna ovanligt vanliga föreningsdag att manifestera och dokumentera hur det ser ut en hösthelg. Ett 20-tal fotografer finns utlokaliserade i ett unikt projekt som varar från soluppgång till solnedgång. Start hos en basketförening i Luleå, avslut hos ridklubben i skånska Borrby. Däremellan besök hos 40 föreningar med lika många olika idrotter, över hela landet.

 

Tanken är sedan att bilderna ska resultera in en fotoutsättning under våren som påvisar den mångfald som utmärker en rörelse vi måste vårda ömt. 
Tänk att den har över tre miljoner medlemmar.
Notera att 150 000 dagligen besöker sin förening för att träna eller tävla.
Glöm inte att de ideella insatserna i sammanhanget värderas till 20 miljarder/år.
Kom ihåg betydelsen för hälsa, inkludering och gemenskap.
Varje dag.
Hela året.
Följ projektet En dag i idrottsrörelsen.

 

Jag vet att en majoritet inte har den möjligheten. Detta helt enkelt för att de själva är fullt upptagna med att hålla föreningslivet rullande, det gäller för övrigt vardag som denna helg. Däremot rekommenderas ni som är utan uppdrag eller aktivitet att titta in för att ännu bättre förstå vad det är vi måste värna om.

 

Vi på ideella Folkspel bidrar med det vi kan i form av överskottet som föreningarna tjänar på att sälja våra lotter.
Ifjol kunde vi med stolthet meddela att totalsumman uppgick till 189 miljoner.
Utan att avslöja för mycket om den siffra som håller på att räknas fram och som kommer att presenteras inom ett antal veckor, kan jag åtminstone avslöja att utdelningen under senaste året blir betydligt högre.
Det känns extra bra i tider då en del har det tuffare än vanligt.