En lott för livet

fredag 25 september 2020

Den grå hösten är här och mörka oktober mycket nära. Jag vet att många ser den månaden som en av årets dystraste.
Samtidigt är det en av de viktigaste.

 

I samband med loppet ”Race for the Cure” i New York 1991 delades det ut rosa band till alla deltagare. Det var starten på Pink Ribbon, Rosa Bandet på svenska.
I dag är det en internationell kampanj över hela världen som symboliserar kampen mot bröstcancer, den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Bara i vårt land diagnostiseras 20 fall om dagen, kring 8 000 om året.
Dessbättre ökar möjligheterna att bli botad för varje år, detta främst beroende på allt tidigare upptäckter, men också tack vare ständigt pågående forskning och förfinade behandlingsmetoder.

 

En av ideella Folkspels medlemmar är Bröstcancerförbundet och för oss är det självklart att vara en del av den månad vi pratar om.
Genom att köpa den för ändamålet speciellt framtagna Sverigelotten under hela oktober går ett extra överskott till Bröstcancerförbundet.
Förra året hade vi den stora glädjen att skicka 695 328 kronor vidare till en kamp vi aldrig får ge upp.
Vi hoppas självklart på så god hjälp att den summan blir ännu högre denna höst.

 

Vi sörjde ifjol Lennart Johansson, bland annat ordförande i såväl Svenska Fotbollförbundet som den europeiska motsvarigheten Uefa. I våras avled Gunnar Larsson, stark man i IFK Göteborg och ordförande i RF (Riksidrottsförbundet), i sviterna av Covid 19.
I veckan kom besked att Lars Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1991–2012, somnat in efter en tids sjukdom.

 

Min respekt är stor för vad denna trio betytt för vårt föreningsliv.
Vi ska vara medvetna att den form av genuina ledarskap de ovannämnda stått för dessvärre förefaller bli allt mer sällsynt och som vi därför är något måste vårda och uppmuntra.