En stor gala för min stad

torsdag 19 januari 2023

Fyra utmärkelser till Nils van der Poel, en till Kristian Karlsson.
Mitt Trollhättan ägde Idrottsgalan.
Tack för det, lokala föreningslivet.

Det var ingen tvekan om vilken stad som dominerade då Idrottsgalan genomfördes på Avicii Arena i Stockholm. Tillåter mig därför att vara en stolt chauvinist som tillåts hylla föreningslivet där jag bor. 
Nils van der Poel sopade rent och tog hem kategorierna ”Årets manliga idrottare”, ”Årets prestation” och ”Jerringpriset”. Dessutom fick den mest vältaliga vinnaren någonsin i galans historia ta emot Svenska Dagbladets Bragdmedalj.
Nils karaktär är naturligtvis den största anledningen till framgångarna. Men visst har SK Trollhättan, som han tävlat för under hela sin karriär, också spelat en viktig roll. Kristian Karlsson startade sin pingiskarriär som åttaåring i Trollhättan BTK. Guld i VM och EM, ihop med Mattias Falck som vi naturligtvis också grattar, innebar att dubbelparet utsågs till ”Årets Lag”.
Grattis Nils och Kristian.
Grattis SKT och TBTK.
Grattis Trollhättan.

Jag tror den där måndagskvällen i Stockholm och SvT kan komma att betyda oerhört mycket för en stad som i mångt och mycket på senare år gjort sig mer känd för bilbränder och segregation än något annat.
Jag hoppas att pojkarna ovan ger föreningslivet i min stad kraft och inspiration att jobba ännu hårdare för att ge barn– och unga den sunda fritid som leder dem in på den goda vägen.

150 miljoner kronor i överskott via två magiska kvällar. Dessutom en fin start med vår nya satsning, BingoLotto och Lördag Live. Ni ska veta att det finns många som bidragit. 
Tack lottköpare, tack prenumeranter, tack säljande föreningar och butiker samt inte minst, fantastiskt arbetat alla ni eldsjälar som i ur och skur stått och sålt lotter utanför butiker och köpcentra.
Uppesittaren 23 december genererade ett överskott på 117 miljoner kronor att fördela på de klubbar och organisationer som sålt lotter.
Nyårsbingon gav ytterligare 33 miljoner att betala ut. Totalt sålunda 150 miljoner kronor till landets föreningsliv.

Som för övrigt inte enbart innehåller idrottsrörelsen. Bland Folkspels alla medlemmar finns en bredd som vi vill ska spegla hela vårt samhälle. Att addera till organisationer som exempelvis Rädda Barnen, Scoutrörelsen, Hjärtlungfonden, Pensionärernas Riksorganisation och Röda Korset kan vi nu välkomna Barncancerfonden och Djurskyddet Sverige.
Vi är dessutom långt gångna då det handlar om att knyta upp ytterligare två mycket starka varumärken i Majblomman och Action Aid.
I sammanhanget ska påpekas att vi hela tiden aktivt tittar efter nya och fler medlemmar som passar in i vår profil och vår idé om ett bättre Sverige, men också understryka att det är ett flertal som kontaktar Folkspel med önskemål om att få vara med oss. Det är i mina ögon en stark och tydlig kvalitetsstämpel på vår verksamhet.

VM i handboll är igång och våra blågula grabbar serverar inte minst folkfester i Scandinavium och Göteborg. Jag kan inte tänka mig annat än att de regerande Europamästarna tar sig till det slutspel som flyttar till Stockholm med final på Tele2 Arena. Kanske blir det ett nytt guld och deras tur att skina på Idrottsgalan nästa år. Precis som då det handlar om Nils van der Poel och Kristian Karlsson ska vi i sammanhanget inte glömma föreningslivets betydelse. 
Som IFK Ystad, där Jim Gottfridsson startade sin karriär, Önnereds HK, där Hampus Wanne fick till sina första avslut och Stenungsunds HK, där Max Darj lärde sin grunderna i försvarsspel. Som det lokala föreningsliv där övriga spelare en gång börjat.

Tack för det.