Föreningslivet – viktigare än någonsin

torsdag 26 mars 2020

Vem vet vad och hur det som drabbat världen ska sluta? Ingen, är väl det enda svar som går att ge. Vad däremot jag är helt övertygad om är det lokala föreningslivets betydelse under en lång tid framöver.

 

Folkhälsomyndigheten anser att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och uppmanar därför att idrott och träning ska fortgå, att matcher eller lokala cuper inte behöver ställas in. Givetvis anpassade för att minimera smittspridning, hellre utomhus än inomhus, noga med hygien – och så vidare.
Utöver det positiva som all form av rörelse innebär för det fysiska välbefinnandet, tror jag dessutom att det lokala föreningslivet spelar en stor och viktig roll på det mentala planet. Bara vetskapen om att det fortfarande finns möjlighet att gå upp till sin idrottsplats, klubbstuga plan, hall eller annan samlingspunkt, är av största vikt. Att känna den gemenskap och inkludering som saknar motstycke i alla andra sammanhang.

 

Att utestängas från den möjligheten vore nedbrytande för många, inte minst barn– och unga. Än viktigare blir det då vi, förhoppningsvis så snart som möjligt, ska gå tillbaka till det tillstånd vi kallar normalt och som vi efter det här kommer att uppskatta långt högre än tidigare.
För att många föreningar ska överleva behöver de hjälp.
Av dig, mig och andra.
Jag vädjar därför att ta till er av de många kreativa idéer som kommer från din lokala förening.
Köp en fiktiv soffbiljett, beställ kakor, bli medlem, swisha en stödpeng, reagera och agera.

  

Folkspel försöker också att bidra på olika vis. I veckan har vi exempelvis lanserat två kampanjer i syfte att åtminstone underlätta vardagen något för såväl föreningar och organisationer som enskilda individer.
I Göteborg har vi landat ett donationsprojekt tillsammans med Stadsmissionen. Ambitionen är att samla in 100 000 kronor till en – under rådande omständigheter – väldigt utsatt grupp medmänniskor.
Myndigheter uppmanar till att vistas hemma. Det ska vi naturligtvis förhålla oss till. Men om man inte har en bostad? Utan att gå till överdrift är det en trygghet att åtminstone ha basvaror och hygienartiklar tillhands. Men om det inte finns några pengar att inhandla dessa för?
Folkspels roll är att hjälpa till att finansiera civilsamhället, inte minst i dessa svåra tider. Vi vill hjälpa till där vi kan göra skillnad.

 

För våra föreningar och organisationer har vi startat upp en kampanj där det handlar om att värva prenumeranter av Bingolotter och Sverigelotter. För varje nytecknande utgår – utöver ordinarie behållning – en extra bonus på 200 kronor till den förening eller organisation som konsumenten väljer att stödja.
Om vi tar din lokala klubb som exempel skulle den med 100 nya prenumeranter få ett tillskott på 20 000 kronor. Jag vill tro att det är ett välbehövligt tillskott för många i ett läge där den där inkomstbringande cupen, loppet eller tävlingen är inställd eller uppskjuten på obestämd tid.

 

Vi noterar dessutom att försäljningen av Bingolotter ökat ganska rejält till de två senaste söndagarna med Rickard Olsson. Min förklaring till det leder åt två håll.
Dels tror jag att vi – i all den dystra omvärldsrapportering vi lever med – behöver få koppla av med en stunds underhållning, spänning och möjligheten att infria drömmen om storvinst.
Dessutom hoppas jag att det finns en medvetenhet bakom lottköpet, att man stödjer det föreningsliv som idag och en lång tid framöver kommer att vara viktigare än någonsin.

 

Ta hand om er och varandra.