En lista vi absolut inte vill toppa
Flest antal dödsskjutningar i hela Europa. En stadsdel i Göteborg där mord blivit vardag. Kan bara konstatera att föreningslivet är viktigare än någonsin för vårt samhälle.
I min senaste blogg berättade jag om härliga signaler från föreningslivet. Bland annat om fotbollsboomen i Västerbotten och om ett stödpaket till idrotten från regeringen.
Nyligen har det dessutom från myndighetshåll meddelats att restriktionerna kring matcher och tävlingar lättas från och med juni månad.
Helt enkelt många positiva och härliga besked efter ett oerhört dystert och tungt pandemiår, inte minst för idrotten.
Den här veckan har jag däremot tagit till mig aktualiteter som är otäckt dystra och som stärker min övertygelse om att föreningslivet är den viktigaste samhällsbärare vi har, den rörelse som kan göra störst skillnad och som vi alla måste värna och vårda ömt.
Brå (Brottsförebyggande rådet) har på uppdrag av regeringen tittat på hur dödliga våldet med skjutvapen i Sverige ser ut i en jämförelse med 22 andra länder i Europa.
Slutsatsen är skrämmande.
Vi är det land där antalet dödsskjutningar ökat mest sedan millenniumskiftet.
Sedan 2018 är Sverige det land som har högst nivå då det handlar om dödligt våld med skjutvapen.
I Göteborgs-Posten läser jag att skjutvapen står för fyra avlidna per miljon invånare. I Europa är snittet 1,6.
Största delen – åtta av tio – sker i kriminella miljöer.
Kanske är ni en del som följt dokumentären i TV4, ”Gängkrigens Tid”. I två delar berättar den om det våld som drabbat stadsdelen Biskopsgården på Hisingen och i Göteborg. Bara de senaste åren har konflikterna mellan olika gäng krävt ett 20-tal dödsoffer.
Däribland två små barn.
Där bästa barndomsvänner ena dagen blivit dödsfiender över en natt.
Vi får även träffa Hector Valeria, en hårt arbetande eldsjäl som i området driver fotbollsklubben Solväders FC.
Där skiljer sig målsättningen som många andra föreningar har väsentligt.
Den stora vinsten är inte att avancera i seriesystemet, utan att bidra till att så många som möjligt väljer en annan bana i livet än att lockas med i kriminalitet.
Varje ung man som tar ett annat spår är viktigare än hur många poäng och mål som helst.
Hector och klubben kan stolt konstatera att den fått fram spelare som blivit utlandsproffs, som valt att plugga på Chalmers eller Handelshögskolan
Tyvärr finns det även ett stort antal bilder i klubblokalen som påminner om unga pojkar, vilka inte längre finns i livet.
Vårt uppdrag på Folkspel är att ge föreningslivet möjlighet att tjäna pengar genom att sälja våra lotter. Det är för klubbar, föreningar och organisationer vi finns till.
För att förhoppningsvis skapa utrymme även för det där andra som ingår bredvid planer, banor och hallar, till det som vi så populärt nämner som grundläggande värderingar, ökad gemenskap, ansvarstagande och omhändertagande, till utbildning och uppsökande verksamhet.
Förra verksamhetsåret landade vårt överskott på 232 miljoner. Jag vågar här och nu lova att det blir ännu mer pengar det här året. Totalt sedan starten 1991 har vi haft det stora nöjet att förmedla 17 miljarder till föreningslivet.
Det gör skillnad, så är det.
Men vi ska också vara medvetna om att det helt uppenbart inte räcker.
Vi ska i ännu högre grad vara tacksamma över alla de vardagshjältar, våra eldsjälar som på ideell basis ser till att ge barn– och ungdomar en meningsfull fritid.
Vi måste på alla sätt och vis stötta våra lokala klubbar och organisationer.
Vi får inte toppa en sådan lista som tagits fram av ett brottsförebyggande råd.
Vi kan inte acceptera att oskyldiga små barn kommer i vägen för gängs sprängningar och granater.
Att från olika håll satsa ännu mer på föreningslivet är enligt mig det bästa vi kan göra för att få till en förändring.