Snyggt jobbat, Järfälla kommun
Uppskattar liknelsen och ambitionen. Att fysiskt aktivera barn och unga i skolan ska vara lika naturligt för dem som att borsta tänderna. Järfälla kommun har kommit en bra bit på vägen.
Ännu återstår ett par veckor till skolstart. Kanske ser högstadieeleverna i Järfälla Kommun lite mer än andra fram emot till höststart.
Nej, klart de inte gör…
Däremot kan de möjligen komma i gång lite snabbare, vara på tårna direkt, så att säga.
Detta tack vare ett projekt/studie som gjordes under två år och som handlar om att erbjuda pulsträning på skoltid, vilket resulterade i – förutom en förbättrad fysik – ökat välbefinnande och inte minst bättre betyg.
Ni som hänger med mig i min blogg vet att jag förespråkat och varit väldigt tydlig med att skolan har, måste ta, ett stort ansvar då det handlar om att motverka stillasittande och inspirera till mer rörelse. Påpekas – och med stor ödmjukhet – ska att det är många med mig som uttryckt samma sak.
Suzanne Lundvall, professor i Idrottskunskap på Göteborgs Universitet, ingår i det forskarlag som ligger bakom studien.
Till Göteborgs-Posten säger hon: ”Det börjar bli tillräckligt många studier, bland annat denna, som visar på att eleverna upplever en ökad koncentrationsförmåga, känner sig piggare och har lättare att koncentrera sig. I det här fallet kunde vi även uttala oss om betyg.”
Lundvall fortsätter: ”Jag tycker absolut att man behöver bygga in daglig rörelse i skolan, som inte är kopplat till betyget i ämnet idrott och hälsa. Skolorna måste hitta ett sätt att få in det här som en rutin, bygga in det i vardagen. Då blir det inte så betungande. Lite som tandborstning. Att vi gör det för att vi vet att vi behöver göra det.”
Som sagt, ovanstående är ett initiativ undertecknad och många med mig eftersökt. Jag skulle dessutom gärna se en större samverkan mellan vårt fantastiska föreningsliv och skolan.
Ni har säkert hört talas om Bunkefloprojektet, ett samarbete med den lokala föreningen Bunkeflo IF och ett antal närliggande skolor. Det gick ut på att erbjuda eleverna dagliga fysiska aktiviteter via en rad olika aktiviteter.
Resultatet av denna satsning och projekt har varit väldigt framgångsrik och presenterats i en rad olika avhandlingar och skrifter. Bland annat "Motorikens betydelse för barns koncentrationsförmåga", som studerade elevernas motoriska utveckling, koncentrationsförmåga och skolprestationer. Likaså i Ingegerd Ericssons doktorsavhandling ”Motorik, koncentrationsförmåga och skolprestationer” samt i boken ”Rör dig-Lär dig”.
Verksamheten fortgår än i dag och drivs numera helt och fullt av skolan.
För eleverna lika naturligt som att borsta tänderna.
Följde ni också EM-slutspelet i fotboll?
Vilken final.
Vilken dramatik.
Vilken fotbollsfest.
Vilket statement.
87 000 på Wembley i London.
Helt magiskt – och ett välförtjänt guld till hemmanationen England. För övrigt den första mästerskapstiteln på 56 år till en nation som anser sig vara fotbollens hemland.
Den blågula insatsen då?
Av mig får tjejerna med beröm godkänt.
Har noterat en hel del kritik efter förlusten mot blivande mästarna, inte minst i sociala medier.
Förstår den inte.
Sverige tog sig till semifinal i Europamästerskapen. I den största av sporter.
Hur hade det låtit om basketdamerna lyckats ta sig så långt? Eller landslaget i volleyboll, handboll, ishockey?
Var stolta över er prestation, tjejer!
Samma sak gäller för övrigt det – unika – föreningsliv där våra blågula spelare en gång tog sina första stapplande fotbollssteg. Tänk att lilla Vaksala från Uppsala hade med tre spelare som startade sina karriärer i föreningen – Linda Sembrandt, Nathalie Björn och Filippa Angeldahl.
Att hela 13 län spridda över landet – från Västerbotten till Blekinge – var representerade då vi pratar moderklubbar, säger också en del om det fantastiska arbete som gjorts och görs i föreningslivet, i vår största och viktigaste folkrörelse.
Ha en fortsatt trevlig sommar.
Borsta tänderna – och rör på er.