Grattis Göteborg och ”Loket”

fredag 04 juni 2021

Fredag 4 juni är det dags att fira 400 år.
Här kommer ett stort grattis från Folkspel. Till Göteborgs Stad – och till vår egen Leif ”Loket” Olsson. 

Det är 400 år sedan Gustaf II Adolf talade om var staden skulle ligga. Tanken var förstås att 2021 skulle bli ett år i firandets tecken. En global pandemi ville dock annat och nu är kalaset utspritt fram till 2023.
Denna fredag är dock den officiella födelsedagen. Under ett antal dagar har Göteborgs-Posten presenterat de 100 personer som betytt mest för staden genom sedan 1621.
Med som nummer 46 på den enormt prestigefyllda listan finns ett namn som gör mig både stolt och varm.
Att bland 1 000-tals inflytesrika göteborgare se Leif ”Loket” Olsson är riktigt stort. Även om han också var en stor radioprofil är det Bingolotto och betydelsen för idrottsrörelsen som GP lyfter fram i sin motivering.
Grattis Göteborg.
Grattis ”Loket”.
4 juni startar även en utställning på Stadsmuséet som ett led i firandet. Den heter ”Vad är grejen med grejer” och lyfter fram nio saker som förknippats med Göteborg på 1900-talet. Lisebergskaninerna är med, likaså Volvo. Dessutom en inplastad Bingolott med tillhörande historia.
Det säger en del om oss. 

Om några dagar rullar fotbolls–EM igång. Ett år försenat, men det spelar ingen som helst roll just nu…
Även om jag minns fjolårets besvikelse som enorm då beskedet landade om att mästerskapet var inställt. Eller besviken, kanske är fel ord. Det kändes självklart i det hälsoläge vi då befann oss i. Däremot var det något man sett fram emot och då sörjde över att inte få uppleva.
Nu känns det tvärtom som något jag sparat och äntligen få ta del utav. 
Jag kommer givetvis att sitta klistrad framför TV:n iförd en blågul landslagströja med bokstäverna b e r g på ryggen. 

Från och med måndag finns övrigt en intressant genomgång på www.folkspel.se som handlar om vilka moderklubbar spelarna i truppen har. Den är onekligen talande för hur brett vårt föreningsliv är.
De kommer från Sandåkern (Umeå) i norr, till Sylvia (Norrköping) i öster, Azalea (Göteborg) i väster och Bunkeflo (Malmö) i söder.
Likaså det fantastiska i att så många av de uttagna startat sina karriärer i mindre föreningar, som uppenbarligen bidragit med goda förutsättningar och en utvecklande miljö, för att sedan ta steget och förädlas i en elitförening.
Det gäller för övrigt även på ledarsidan. 

Vår förbundskapten Janne Andersson lyfter gärna vad alla år i den lilla Halmstadklubben Alets IK, där han verkat både som aktiv och tränare, inneburit för fortsättningen av karriären.
Bredd lika med topp.
På fotbollsspråk får vi väl kalla det ett framgångsrikt samspel.
Vilka som blir mästare?
Det är dags för England – med Harry Kane som skyttekung ­– att vinna sitt första mästerskap på 56 år.

Årets (RIM) Riksidrottsmöte är genomfört. Folkspel fanns självklart representerade med en monter som bland annat innehöll en digital föreläsning om ledarskap, signerad tidigare toppdomaren Jonas Eriksson.
Vet att den var mycket uppskattad.