Heja Otto, vinteridrottare och våra eldsjälar

torsdag 19 januari 2023

Närbild på Hans Sahlin, VD Ideella Folkspel med bild på Otto Drakenberg infälld i nedre hörnet.

Vårt föreningsliv handlar långt ifrån enbart om resultat och placeringar. I en unik rörelse ingår även värdegrunder, civilkurage och att stå upp för andra. Otto Drakenberg, ordförande i svenska fäktförbundet, är ett lysande exempel på det.

Ni kanske hängt med i svängarna. I ett filmklipp från i höstas fångades sekvenser från det internationella fäktförbundets kongress i Lausanne. Där skulle bland annat arrangören för junior– och kadett-VM 2024 utses. En blågul representant ifrågasatte det lämpliga i det föreslagna valet av Saudiarabien, önskade lyfta frågor om landets syn på HBTQ-personer och kvinnors rättigheter. Likaså tveksamhet huruvida ett mästerskap ska gå till en nation i krig.
Ottos högst relevanta frågor resulterade i högljudda protester med direktiv att sluta prata – allt för att tysta ner den svenska delegaten – i en märklig reaktion som filmades av Ana Valero Collantes, vice ordförande i det svenska förbundet och en kollega till Otto.
Efter att händelsen från i höstas uppmärksammats har Drakenberg berättat om dolda avtal, ekonomiska förehavanden och korruption i största allmänhet i det internationella förbundet.
Heder till man från ett litet land i sammanhanget. Tack för att du står upp för en demokrati där alla har rätt att uttrycka sin åsikt. 
Håller ordagrant med Svenska Dagbladets alltid lika pålästa krönikör, Anders Lindblad, då denne föreslår vem som ska efterträda Mats Årjes som ordförande i Sverige olympiska kommitté.
Ge jobbet till Otto Drakenberg.

Apropå ett kraftfullt statement kring inkludering och allas lika värde. Det leder mig in på Årets Eldsjäl, som avslutas med galakväll på Cirkus i Stockholm 15 maj. En av fyra kategorier är Årets Idrottsförening som är ett samarbete tillsammans med Riksidrottsförbundet och som innehåller speciella kriterier varje år. 
2023 handlar det om föreningar som gått från ord till handling i sina verksamheter då det handlar om att sätta fokus på just HBTQ.
Tre finalister är utsedda. Du hittar dem på Årets Eldsjäl
Gå in, läs och lyssna, rösta sedan på din favorit.

Februari, hjärtemånad med ett antal världsmästerskap på agendan.
VM i skidskytte.
VM i alpint.
VM i längd.
Tror det kan bli ett flertal ädla medaljer till våra folkkära utövare.

Apropå våra fantastiska vintersportare. De leder mig åter in på Årets Eldsjäl. Frida Karlsson, Ebba Andersson, Sara Hector, Anna Swenn Larsson, systrarna Hanna och Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson, Jonna Sundling, William Poroma och alla andra deltagare i vår framgångsrika vintersport.
Jag är övertygad om att de inte tagit sig hela vägen utan vardagshjältar, om inte ideella krafter funnits med och stöttat i bakgrunden.
Vår oerhört kompetenta jury, där bland andra Alhaji Jeng, Karin Torneklint, Anna Lindberg och Klara Svensson ingår, har tagit fram tre mycket värdiga finalister i vardera kategori – Ledare, Inkludering och Hälsa – som alla förtjänar att vinna.