Hemestra med cykeln i sommar

tisdag 01 juni 2021

Många planerar att semestra hemma i år. Eller ha en så kallad ”hemester”. Men att spendera semestern hemma betyder inte att du behöver ligga på soffan och kolla serier – tvärtom – passa på att upptäcka natursköna Sverige. Och varför inte göra det på en cykel?

 

Sommaraktiviteter som cykelsemester och vandring har blivit alltmer populärt i takt med att vi spenderar mer tid hemma i Sverige. I sommar vill vi slå ett slag för semestern som spenderas på två hjul. Att cykla går fint oavsett om du vill köra downhill i Åre, hoppa på racern med kompisarna, cykla i fjällen eller ta med hela familjen för att upptäcka mysiga smultronställen i Halland. Här har vi samlat en cykelguide med tips på cykelleder från fjällcykling i Idre till plana upptäcksfäder i Halland.  

cykeltur i Halland

CYKELLEDER I SVERIGE

Downhill i idrefjäll

Upptäck Dalarnas Idrefjäll. Här finns många fina cykelleder och backar, gröna, blå och röda. Det finns cykling för både stora och små – såväl nybörjare som erfarna. Downhill-lederna är särskilt populära bland de som önskar sig en rejäl adrenalinkick. Men även solnedgångscykling är ett bra alternativ för den som vill njuta av magiska vyer över fjället.

cykling downhill

Kattegattleden

Från Helsingborg i Skåne längs med Halland och till Göteborg sträcker sig den 390 km långa Kattegattleden. Cykelleden är uppdelad i etapper så vill du inte ta sig an hela sträckan går det bra att cykla bitar av den. Du som väljer Kattegattleden får uppleva vacker natur och havsnära cykling. Caféer och hantverksbagerier finns det gott om, även härliga hotell med spa och välordnade campingplatser. Kattegattleden är en magisk upplevelse för hela familjen och du behöver inte vara en rutinerad cyklist för att köra den.

Solen skiner på två cyklar som står parkerade vid havet

Åsunden runt

För dig som vill ta en dagstur med vackra vyer är Åsunden runt att rekommendera. Sträckan är 42 km och ligger i Ulricehamns kommun. Cykelleden går längs med den långsmala sjön Åsunden och här ser du vackra granskogar och förtrollande trädtoppar. Matställen finns att tillgå och rastplatser för den som har med sig matsäck finns lite här och där. Varför inte testa att fiska i Åsunden när du är där? Håll koll på vilka fiskar som är tillåtet att fånga bara!

Mälardalsleden

Mälardalsleden går genom Mälardalens vackra landskap och binder samman flera större städer som Södertälje, Stockholm, Eskilstuna, Enköping och Västerås. Den runt 440 kilometer långa sträckan är lättcyklad och här kan du njuta av mysiga gårdsbutiker, kaféer, keramikverkstäder, ekogårdar och andra sevärdheter. Mälardalsleden är faktiskt Sveriges äldsta cykelled!

cykeltur på landet

 

Tips inför din cykelsemester

  • Packa ”lager på lager” kläder. Var beredd på både regn, sol, vind, värme och kyla.
  • Ladda upp med fyllda vattenflaskor. Det är även bra att ta med någon forma av vätskeersättning.
  • Ibland blir turen längre än planerat och då kan det vara bra med lite snacks för både stora och små.
  • Brända axlar är det ingen som vill ha. Glöm inte att packa ner SPF och ta en hög sådan!
  • Powerbank eller karta. Idag läser många kartan via telefonen, tänk bara på att batteriet kan ladda ur och var därför förberedd med en uppladdad powerbank!
  • Och såklart – hjälm! Men det hade du redan koll på. Eller hur?

 

Psst! Var rädd om naturen. Följ regler och skräpa inte ner!

 

Vill du läsa mer om de olika cykellederna i sommarsverige? Se länkarna nedan!