Insats som kan ge 760 000

onsdag 26 augusti 2020

Köpa kakor, beställa toapapper, ge ett bidrag via Swish. Eller i höst tillsammans jobba ihop ett rejält tillskott med hjälp av oss på ideella Folkspel. Föreningslivet välkomnar – och behöver mer än någonsin – alla intäkter.

 

Det pågående världshälsoläget skapar stora ekonomiska hål i den svenska idrottsrörelse vi håller så högt. Om en akut och stegrande pengakris har vi hört och sett dag ut och dag in, vecka efter vecka, månad efter månad.
Exempelvis har Dagens Eko i veckan presenterat en kartläggning som visar att var femte förening av de 140 elitklubbar (totalt 28) med störst publik, sedan våren och pandemins dystra intåg, har ett nyregistrerat ärende hos Kronofogden.
Det är naturligtvis en oerhört allvarlig signal.
Som dessutom gör mig än mer oroad över den breda verksamheten, den där barn och ungdomar är i fokus, det som är basen i vår idrottsrörelse, det som är en förutsättning även för framtida elit

 

Hur står det till hos dem? Vilket antal finns där som tvingats hela den tunga vägen till Kronofogden?
Vilka årligen återkommande intäkter har försvunnit för deras del?
Vad gör de för att hitta nya likvida medel? Eller är de så att vi i och kring vår lokala förening i högre grad ska stödja dem genom att nyttja deras redan befintliga erbjudanden. Köp strumpor, kaffe eller vad som nu finns att erbjuda?
Fullfölj den där vädjan om att swisha ett valfritt belopp, betala för den virtuella åskådarplatsen då vi inte kunnat vara på plats live och där inhandla den för klubben så intäktsbringande pauskorven.
Jag har inga synpunkter på vad som säljs och köps.
Det viktigaste i nuläget är att hjälpa till, att bidra till överlevnad.

 

Sedan pratar jag självklart i egen sak genom att lyfta fram Bingolotto och Sverigelotten. Påstår dessutom att få aktörer kan matcha det överskott/den marginal våra lotterier genererar i retur till alla de föreningar som valt våra lotterier som inkomstkälla.
Vi är en ideell organisation utan privata ägarintressen och som därmed kan låta hela vårt överskott gå tillbaka till de klubbar och organisationer vi representerar.
Har tagit fram ett exempel som bygger på mottot ”En kan inte göra allt, alla kan göra något” och som inkluderar alla i föreningen att hjälpa till.
Låt säga att det handlar om en klubb med 500 medlemmar, där samtliga är redo att i höst göra tre säljinsatser för sin förening. Notera dessutom att det råder full returrätt och sålunda inte utgör någon egen ekonomisk risk.

 

Den skulle kunna se ut på följande vis:
20 Rosa Sverigelotter á 25 kronor att sälja i oktober. Behållning 10 kronor lotten, 200 kronor totalt.
10 Julkalendrar á 100 kronor att sälja i november. Behållning 50 kronor kalendern, 500 kronor totalt.
20 Bingolotter á 100 kronor att sälja till uppesittarkvällen. Behållning 41 kronor lotten, 820 kronor totalt.
Det skulle – per individ – inbringa 1 520 kronor.
Om övriga 499 medlemmar gör samma sak skulle det totala överskottet för de tre säljaktiviteterna uppgå till 760 000 kronor.
Till tre kvarts miljon.
Till klubbkassor som i allt högre grad skramlar tomma.
Till en framtid för en unik rörelse.

 

Läs mer och lägg upp er plan här