Jobba hemifrån i Coronatider

måndag 01 mars 2021

När coronapandemin slog till med full kraft var det självklart för oss på Folkspel att vi skulle göra allt vi kunde för att minska smittspridningen och belastningen på vården. Och eftersom många av oss har möjlighet att arbeta från hemmet tog det inte lång tid innan vi var installerade på hemmakontor runt om i stan.  

Eftersom vi inte längre kunde ses blev det viktigt att hitta ett sätt där vi kunde skapa en trygghet och samhörighet för alla anställda inom Folkspel. Och i ett försök att göra just detta tog Hans Sahlin, VD på Folkspel beslut om att skicka ut ett dagligt mail till alla anställda. Nu i veckan nådde de dagliga mailen ett antal om 200 stycken.

Innehållet har dels handlat om det löpande arbetet inom Folkspel. Men det har även varit en uppdatering om de senaste restriktionerna, påminnelse om att följa det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar - Tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma när du är sjuk osv… Mailen och kontakten har uppskattats av alla kollegorna på Folkspel och de har uppnått sitt syfte – att vi ska känna en samhörighet med varandra under en tuff tid.

corona jobba hemifrån folkspel

Fyra smarta tips för dig som jobbar hemma

Jobbar du hemifrån? För en del är det enkelt, andra tycker att det är en utmaning. Hemmajobb har för många betytt mindre restid, lugnare mornar och högre koncentration. För andra har det istället inneburit ensamhet, mindre kreativitet och svårt att parera mellan privat och arbetsliv. Hos oss på Folkspel arbetar de som kan hemifrån – det kommer vi att göra sålänge det behövs. Här listar vi fyra tips för ett hållbart hemarbete!

FRISK LUFT

Se till att få frisk luft varje dag. Gå ut på morgonen för att ta dig ”till jobbet” och ”gå hem” från jobbet när du avslutat dagen. Kräver avstämningen med kollegan att ni behöver sitta vid datorn? Annars är en bra idé att ta mötet över telefon utomhus! På så vis kommer du ut många gånger varje dag och inte bara en kort stund på lunchen.

DIGITAL AW

Hur duktiga är du och dina kollegor på att styra upp digitala after works egentligen? Boka in en stående mötestid varje fredag, styr upp ett quiz, och behandla det med lika hög prioritet som övriga möten under veckan.

HUR MÅR DU?

Alla hanterar cornapandemin, social distansering och restriktioner på olika sätt. Det vi kan konstatera är att ingen förblir helt oberörd. Hur mår din kollega egentligen? Under stressiga digitala möten med dålig uppkoppling finns det inte alltid utrymme för de djupare frågorna som ger längre svar. Ring upp kollegan och ta en (digital)kaffe tillsammans. Ställ frågan hur hen mår och lyssna på svaret.

ERGONOMISK ARBETSPLATS

Vi lär bli hemma ett tag till. Är det kanske dags att inreda hemmakontoret? Eller sitter du fortfarande nöjd och arbetar från soffan? Undersök vad det finns för möjlighet att låna med kontorsutrustning från din arbetsplats. Eller kan du kanske skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord? Din kropp kommer att tacka dig!