Därför firar vi midsommar – och så lyckas du med midsommarfesten!

onsdag 16 juni 2021

Det börjar närma sig sill, midsommarstång, blomsterkransar och lustiga små grodor. Men, varför firar vi midsommar egentligen? Och vilka är de bästa aktiviteterna? Vi vet hur du laddar upp inför en lyckad midsommarafton!

midsommar-flata-sommarkrans-folkspel-819x478.jpg

När är midsommar? 

Midsommar infaller alltid en fredag mellan 19-25 juni i samband med sommarsolståndet, alltså när natten är som kortast. Traditionen att fira midsommar går långt tillbaka i tiden och var ursprungligen en kyrkohögtid. Firandet ägnades Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller 24 juni.

Varför firar vi midsommar?

Varför vi firar midsommar har idag ett lite annat fokus. På senare tid har det snarare blivit en viktig högtid i Sverige där många firar in sin semester och ledighet och festligheterna blir ett startskott för sommaren. Så vad krävs egentligen för en perfekt midsommarafton? Vi har samlat fyra tips på vad du inte får glömma!

 

Förbered maten

Många förknippar midsommarmat med sill, potatis, snaps och köttbullar. Mat som faktiskt går att förbereda ett par dagar innan. Gör det enkelt för dig och slipp stress och svett vid spisen. Det finns mängder av recept på goda pajer, potatissallader och kalla såser. Och du – egen sill i all ära men det går ju fint att köpa färdig också!

Midsommarlekar

Aktivera hela familjen med härliga midsommarlekar. Irländsk julafton, pantgömme och dans kring midsommarstången är några favoriter. Ladda även upp med sånghäfte och sjung upp inför midsommarlunchen!

Midsommarbingo

Skapa en ny tradition på midsommar! Efter en dag av lek och stoj, god mat och väderbitna kinder kan det vara skönt att sjunka ner i soffan. Vi sänder BingoLotto kl. 20.00 på TV4. Det blir förstklassigt innehåll med artister som Charlotte Perrelli och Casper Janebrink. Kvällen leds av superduon Lotta Engberg och Stefan Odelberg. Passa på att stödja föreningslivet och sitt inte lottlös – köp din midsommarlott här. 

Kläder efter väder

Vad är mer svenskt än 10 grader och regn på midsommar? Visst, vi kan ha tur med sol och 20+ grader. Oavsett är det bra om du är väl förberedd vad gäller midsommarkläder. Varm tröja, långbyxor och en vindjacka så är du kittad och klart! Och just det – regnkläder såklart!

 

Ha en härlig midsommar och var rädda om varandra!