294 miljoner räcker inte till allt – men gör stor skillnad

294 nya miljoner. Att addera till de 17,5 miljarder vi betalat ut sedan tidigare. Klart vi på ideella Folkspel är mäkta stolta över det vi bidrar med. Men kanske framförallt av det imponerande arbete som landets klubbar och organisationer lägger ner i syfte att skapa intäkter till sin förening. Ingen annan rörelse tar ett större samhällsansvar.

Det är höst med allt vad det innebär. För oss på Folkspel handlar det bland annat om att presentera den behållning vi haft det stora nöjet att betala ut till det föreningsliv som sålt lotter från oss under senaste verksamhetsåret.
2022/2023 landar det på 294 miljoner kronor. Totalt under de 32 år vi funnits uppgår summan till drygt 17,5 miljarder och enbart de sista fem åren är överskottet 1,4 miljarder kronor. Det räcker inte till allt – men gör tveklöst skillnad. Livsviktig forskning, nya bollar, anmälningsavgifter till cuper, en buffert som gör det möjligt för alla att vara med, det överskott som utgår från försäljningen av de lotter vi tillhandahåller används på olika vis.
Som – det är jag övertygad om – alla leder till ett friskare och bättre samhälle

Ni som läser min blogg vet att jag ser föreningslivet som den absolut framgångsrikaste vägen i kampen mot våld, gängkriminalitet, fysisk och psykisk ohälsa. Likaså det i särklass framgångsrikaste receptet för en fungerande inkludering. Responsen vi fått och får, från de vi verkar och finns till för, ger oss ny energi att även fortsatt arbeta hårt för att skapa intäktsmöjligheter för det föreningsliv vi är överens om är unikt.
I sammanhanget försöker Folkspel alltid att inta en ödmjuk profil. Vi finns till för våra föreningar, de är alla vårt varför, det är dem vi jobbar för.
Jag vill dock ändå lyfta fram några reaktioner på det överskott som betalats ut senaste verksamhetsåret.
Här är bara några av många glada tillrop från föreningslivet i samband med att vi presenterade behållningen


Karin Torneklint, Sportchef på Bandyförbundet:
”Det är fantastiskt att bandyn ännu en gång får ett så fint tillskott till sin verksamhet. Dessa intäkter är helt ovärderliga för att vår ungdomsidrott skall fortsätta utvecklas. Vi vet att alla ledare, våra nya bandyhallar och föreningarnas ungdomsverksamhet har lyft bandyn och ger fler chans att testa vår magiska vinteridrott. Så tusen tack Folkspel.”


Jan Larsson, Svenska Friidrottsförbundet:
”Vårt fina och framgångsrika samarbete med Folkspel fortsätter och har det senaste verksamhetsåret genererat 2479369 kronor i nya intäkter till våra föreningar. Vi ser en stor potential för föreningarna att öka sina intäkter ytterligare i samarbetet med Folkspel. Därför har vi nu förstärkt vår organisation i syfte att utveckla, och vara en resurs för föreningarna, i detta arbete.”


Martin Fredin, ordförande IBF Falun, barn– och ungdom:
”Tack vare vår försäljning av Bingolotter kan vi skicka 200 barn och 30 ledare på en helt kostnadsfri cup, samt att vi kan hjälpa flera spelare som har det tufft ekonomiskt med träningsavgifter och material, vilket är helt fantastiskt”, säger Mattias Fredin, ordförande i IBF Falun Ungdom & Barn.

Även om Riksidrottsförbundet, vars föreningar tillsammans tjänade 228 miljoner, på alla sätt och vis är vår största medlem representerar Folkspel även livsviktiga organisationer som exempelvis Bröstcancerförbundet.

Så här kommenterade Marit Jenset, generalsekreterare i Bröstcancerförbundet årets siffra, som under senaste verksamhetsåret inneburit en intäkt på över två miljoner kronor:
”Vi och våra bröstcancerföreningar är stolta över att vara en del av Folkspel. Tack vara försäljning av Sverigelotten och Bingolotto får vi in livsviktiga bidrag till forskning om bröstcancer och stöd åt drabbade.”

Vi tackar för alla vackra ord
Vi är stolta över både oss och er.
Tack alla för ett gott samarbete som gör skillnad.