Finnkampen – en älskad klassiker

fredag 03 september 2021

Är en allätare och stor konsument av det mesta i idrottsväg. Sedan finns det en del tävlingar, mästerskap och matcher som kittlar lite extra. Finnkampen i friidrott är en sådan.

Bild på friidrottare i Finnkampen
VM och EM i fotboll,
Premier League, olympiska spel, Gothia Cup och inte minst det som är aktuellt nu i helgen, klassiska Finnkampen – det finns en del idrottsevenemang som ligger mig varmare om hjärtat än andra.

Just kampen mellan Sverige och Finland i friidrott är speciell. Inte bara för att den faktiskt sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 1925.

Okej, det är inte hela världseliten som tävlar även om diskushjältar från Tokyo, Daniel Ståhl och Simon Pettersson, är med. Vi kan väl även önska att Armand Duplantis – trots ett späckat internationellt stavhoppsschema – kan gå in och med ett enda skutt fixa en förstaplats och därmed viktiga poäng.

För det är ju vad Finnkampen handlar om. Att vara före sin blåvita motståndare. Tider och längder är i denna klassiker inte lika relevanta som på de stora galorna. Det är kvinna mot kvinna. Det är man mot man. Jag älskar att följa den antagonism och kamp som pågår i två dagar och som hade premiär för 96 år sedan.

Det är också med stolthet vi är en del av det svenska laget. Bland annat genom att Folkspel och Sverigelotten finns med på nummerlappar och runt arenan i egenskap av officiell partner. Vi kommer självklart att ha representanter på plats på Stockholm Stadion under hela helgen.

Likaså är en kvartett blågula deltagare nyligen utsedda som ambassadörer för föreningslivets eget lotteribolag. Kommer att hålla tummarna lite extra för Simon Sundström (3 000 meter hinder), Sofie Skoog (höjdhopp), Vanessa Kamga (diskus) och Kim Amb (spjut).

Dessutom har vi Karin Torneklint – gör sitt sista uppdrag som förbundskapten efter åtta oerhört framgångsrika år (exempelvis sex segrar av sju möjliga i totala Finnkampen) – som ingår i juryn för Årets Eldsjäl.

Noterar att regeringen från årsskiftet vill ta bort reklamskatten. För svenskt idrottsliv skulle det innebära en besparing på 45 miljoner kronor genom att exempelvis slippa betala skatt för reklam på matchtröjan, en annons i klubbmagasinet eller för en skylt på egna anläggningen.

Är ett utmärkt förslag då vårt föreningsliv behöver varenda krona.

 

Trevlig finnkampshelg.