Önskar Gott Nytt År – mer än någonsin

onsdag 30 december 2020

Aldrig någonsin har väl en önskan om ett Gott Nytt År känts mer befogad än då vi nu träder in i nästa år. Samtidigt som den tuffaste tid vi någonsin upplevt visat vad föreningslivet betyder för så många.

Onsdag 11 mars 2020 tog vi ett beslut som gjorde ont i hjärtat. Eldsjälsgalan, en afton då det ideella ledarskapet skulle hyllas, gick inte att genomföra som vi tänkt oss.
Det blev ingen fest på Berns i Stockholm.
Även om vi – tillsammans med Expressen – genomförde en varm TV-gala i miniformat, var det naturligtvis inte samma sak som att på plats och inför ett antal prominenta artister och gäster låta våra finalister och utsedda vinnare få sina välförtjänta platser i strålkastarljuset.
Jag tror många med mig då trodde att den pandemi som drabbats oss skulle vara över senast till sommaren, att vi då åter skulle leva som vanligt, utgå från våra ordinarie arbetsplatser, fullfölja våra semesterplaner, njuta av EM-fotboll och olympiska spel.
Det blev tyvärr varken det ena eller det andra, det blev istället oerhört mycket värre än så. 

Då vi går in i årets sista dag har de flesta utav oss på Folkspel inte sett varandra fysiskt på över nio månader. Det fantastiska är dock att vår verksamhet ändå fungerat över all förväntan. Med hjälp av digitala möten, ett stort engagemang och inte minst ett ansvarstagande mot föreningslivet, har det fungerat långt utöver det förväntade.
Då vi i höstas summerade överskottet för verksamhetsåret 2019/2020 landade det på 232 miljoner, det högsta på många år.
Uppesittarkvällen 23 december är inte helt färdigräknad, men lär sluta på drygt 100 miljoner att fördela till de föreningar och organisationer som sålt våra lotter. Vi pratar alltså om 100 miljoner för en enda kväll.
Återstår detta år gör dessutom Nyårsafton med BingoLotto, som ser ut att bli en ny framgång med många välbehövliga kronor att fördela till alla de vi representerar och finns till för.

Det är givetvis en utveckling och siffror vi på Folkspel är oerhört stolta över.
Det är ett resultat som alla våra medlemmar ska ta åt sig av. I tuffa tider med ett stort antal uteblivna inkomstkällor har de kämpat beundransvärt med de möjligheter som kunnat genomföras.
Det är, inte minst, en konsekvens av viljan som finns för att hjälpa och stödja sin lokala förening.
I min värld har det ytterligare stärkt tron på vilken solidaritet som finns i vår största och viktigaste folkrörelse.
Låt oss hoppas att 2021 blir året då vi får vår efterlängtade vardag tillbaka, till en tid då vi kan återgå till ett liv med sociala möten, till att få njuta av den glädje en ungdomscup medför.
Då vi kan heja på våra barn– och barnbarn, då vi köpa den där fikan som betyder så mycket för klubbkassan, då vi kan gratulera vänner som genomfört ett Vasalopp eller ett maratonlopp eller åter sitta i publiken på en allsvensk match i fotboll.
Min känsla är att vi ett år, då allt vänts upp och ner, inneburit ett mer sammansvetsat föreningsliv än någonsin och en ökad medvetenhet om den viktigaste rörelse vi har.

Gott Nytt År önskas mer än någonsin.