Pandemiåret gav nya möjligheter

tisdag 06 juli 2021

När coronapandemin slog till med full kraft under 2020 var det många föreningar och organisationer runt om i landet som var tvungna att tänka nytt och planera om. För Riksförbundet HjärtLung, som är en av Folkspels medlemsorganisationer, innebar det att planera om hela verksamhetens ordinarie aktivitetsutbud. Initiativet som bilades kom att kallas ”Tillsammans i sommar” som sedan växlade namn efter årstiderna.

Äldre par ute och får motion i naturen

Digitala fikaträffar, livesänd gympa och tematräffar

Medlemmarna till Riksförbundet HjärtLung har sedan länge kunnat ta del av fysiska aktiviteter i sina lokalföreningar. Det har varit blandade aktiviteter som vattengympa, boule, Qigong och lättgympa. Men när myndigheternas nya riktlinjer var på plats ställdes alla fysiska aktiviteter in. I stället för att inte göra något alls, var organisationens ledning fast beslutsamma om att det ville erbjuda bästa möjliga komplement till ordinarie utbud.

- Vårt svar på pandemin blev ”Tillsammans i sommar” som innebar att vi kunde ge våra medlemmar möjlighet till träning och gemenskap även om världen var helt upp och ned. Vi ville att de som nu blev isolerade skulle kunna leva som vanligt i den mån det gick. Vi startade digitala fikaträffar, livesänd gymnastik, medicinsk yoga och tematräffar med våra hälsocoacher, säger Marie Ekelund på Riksförbundet HjärtLung.

Och responsen var mycket positiv. Initiativet fick under året leva vidare vid sidan av coronapandemin och blev Tillsammans i höst, vinter och vår. Gensvaret var såpass positivt att kampanjinnehållet fått en plats i den ordinarie verksamheten.

- Det känns väldigt roligt att det togs emot så bra av våra medlemmar. Framåt så tror vi att man kommer ordna med ännu fler digitala möten och initiativ, därför känns det helt rätt att fortsätta med bland annat lättgympa och Qigong, säger Marie.

 

Läs mer om Riksförbundet HjärtLungs initiativ.

 

FAKTA OM RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG 

  • Varje år rapporteras runt 5500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Cirka 600 överlever. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning (HLR) startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter. 
  • Riksförbundet HjärtLung är en av Folkspels medlemsorganisationer. Genom att köpa våra produkter som Sverige- och Bingolotter bidrar du med överskott till organisationen och således deras viktiga arbete. Senaste året blev överskottet för Riksförbundet HjärtLung 2 090 000 kronor. 
  • Du som prenumererar på Folkspels produkter kan välja Riksförbundet HjärtLung som förmånstagare.

Tillbaka till bloggen.