Petra fick en stroke under Robinson
Det var under inspelningen av Expedition Robinson 2011 som 26-åriga Petras liv förändrades på ett ögonblick.
– Jag var så svag i alla muskler. Jag fick en känsla av att försvinna ur min egen kropp och förlora kontrollen. Det som pågick i kroppen tog över mitt medvetande. Det jag tänkte var att jag måste klara att förmedla till läkaren hur allvarligt det var, säger Petra.
Vad som skulle bli hennes livs äventyr förvandlades till en mardröm. Petra hade fått en stroke och blev förd från Robinsonnön till en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i Manilla. Det man inte visste då var att det skulle ta 1 605 dagar för Petra att återfå sitt liv.
– Det är mycket ovanligt att unga får stroke. År 2011, när Petra insjuknade, var det runt 50 personer i Sverige som fick stroke i hennes åldersgrupp 25-29 år. Det kan jämföras med det totala antalet som fick stroke samma år vilket var nästan 32 000 personer, säger Hasse Sandberg, föreningskonsulent på STROKE-Riksförbundet.
Visste du att STROKE-Riksförbundet är medlem till Folkspel? Stötta förbundet genom att köpa våra lotter.
Efter lång rehabilitering, operation och sjukhusvistelser kämpar Petra fortfarande med sviterna av stroken. Hon har under åren behövt hitta verktyg för att klara av vardagen. Som att köra med öppet bilfönster när hon blir trött eller att se till att inte distraheras av för mycket intryck så som musik. Men enligt henne själv har hon nått sitt mål – att bli frisk.
– Jag lever ett till hundra procent fullvärdigt liv. Men jag har fått kämpa och vägen dit har varit lång. I början kunde jag tillexempel inte handla. Att behöva välja vilken mjölk jag skulle köpa blev för mycket för mig. Det orkade jag inte, säger Petra.
Vill hjälpa andra
Hösten 2020 släpptes dokumentärfilmen ”1 605 dagar och nätter” på TV4 och Cmore som handlar om Petras livsöde. STROKE-Riksförbundet stod som huvudfinansiär. För Petra, som är filmens huvudperson, kände att det var viktigt att göra filmen för att hjälpa andra drabbade och visa att de inte är ensamma.
– Många kämpar varje dag, hela tiden. Vissa har haft mer tur än andra och det är viktigt att vi pratar om detta för att skapa en bättre förståelse för varandra, säger Petra.
Var tjugonde minut drabbas någon av stroke
Stroke och hjärnblödning är en utbredd folksjukdom. Runt 25 000 personer drabbas av stroke varje år. STROKE-Riksförbundet är en medlem till Folkspel och genom att köpa Folkspels produkter som BingoLotto och Sverigelotten bidrar man med överskott till förbundet och förbundets föreningar.
– För våra föreningar är det en viktig intäkt där varje krona från Folkspel innebär att de kan bedriva intressant och rolig verksamhet för de som haft stroke och deras anhöriga. För det är ju så att när en anhörig påverkas av stroke så drabbas även de som står bredvid. Föreningsaktiviteter kan tillexempel innebära intressanta och viktiga föreläsningar, informationsträffar och fikastunder på stan. För den som får en stroke kan det vara tufft att återgå till ett liv med normala aktiviteter. Då kan det kännas fint att få träffas i större grupp och göra något så enkelt som att ta en fika tillsammans, säger Hasse och fortsätter: dessutom bidrar Folkspel till att nå igenom det digitala bruset och det känns bra att vi genom Folkspel och Årets Eldsjäl kan lyfta viktiga eldsjälar som verkar inom föreningslivet.
Hittills har Folkspel delat ut ett överskott på runt 4,7 miljoner kronor ut till STROKE-Riksidrottsförbundet. Vill du också vara med och bidra? Du kan enkelt välja den organisation du vill stötta när du startar en prenumeration på någon av våra lotter. Läs mer om hur du prenumererar på Sverigelotten och Bingolotto.