Så fick medlemmarna Skene IF att överleva

onsdag 26 maj 2021

När cuper och Klassfotboll ställdes in, vallen plötsligt ekade tom och Skene IFs största evenemang, Skene Marten, uteblev stod föreningen helt utan inkomst. Föreningens styrelse var dock fast beslutna om att låta barn- och ungdomsverksamheten i det lilla samhället fortsätta. För att kunna göra det fattades ett beslut som hjälpte till att rädda föreningens ekonomi – man skulle sälja bingolotter och Sverigelotter.

skene if under ett träningspass

Folkspels produkter gav störst inkomst

- Vi valde bland olika produkter men kom ganska snabbt fram till att försäljning av Folkspels produkter skulle generera i störst inkomst för föreningen, säger Christine Johansson, klubbadministratör på Skene IF.

Läs mer om våra lotter

Starta med en försäljningplan

Skene IF uppmanade sina 500 medlemmar och sina ungdomslag att både sälja och köpa lotter. Och tillsammans med en av Folkspels föreningssäljare gjordes en försäljningsplan. Resultatet lät inte vänta på sig, under våren nästan fördubblade de sin förtjänst av lottförsäljningen.

Föreningens viktigaste säljare i riskgrupp

-Vi har tidigare haft en seniorgrupp som sålt lotter åt föreningen, när restriktionerna kom på plats för att skydda våra äldre, kunde vi inte längre låta flertalet av dem finnas på våra försäljningsställen. Våra 70 plus:are har alltid varit viktiga för föreningen och det här året har vi saknat dem enormt. Vändpunkten kom när alla verkligen förstod vår situation och agerade därefter. Folkspel packade kuvert med lotter åt oss och vi kontaktade företag, stödmedlemmar, mor- och farföräldrar. Vi vågade be om hjälp, och fick det, säger Christine.

Efter den lyckade insatsen fortsatte man med BingoLottos Julkalender under hösten för att nu återigen göra som i fjol.

-Även om pandemin gjort att verksamheten krympt kvarstår Skene IFs kostnader för hyra, konstgräs, träningar och hallar. Det är kostsamt och därför behöver vi fortsätta generera pengar till vår förening. Och vi kommer kämpa för att kunna driva vår verksamhet. Vi vet att vi är en viktig del av samhället, hos oss får människor i alla åldrar möjlighet till både fysisk och social aktivitet, det är viktigare nu mer än någonsin, säger Christine.

Hur bör man göra som förening för att komma på fötter efter en påfrestande tid?

-För att fortsätta hålla svenskt föreningsliv levande är mitt tips till andra föreningar att ta kontakt med en föreningssäljare på Folkspel. Tidigare var Skene IF beroende av att folk samlades för att kunna hålla verksamheten igång. Nu lever föreningen fortsatt och vi ser ljust på framtiden, vi längtar efter dagen då vi åter igen kan genomföra våra cuper och Klassfotboll. Och så längtar vi efter våra seniorer, säger Christine. 

Skene IF visar stolt upp sin överskottscheck från Folkspel

 

Tillbaka till bloggen