Skolexempel på hälsoaktivitet
Över 200 skolor, uppemot 50 000 elever – och 120 minuters fysisk aktivitet. Idrottens Dag är ett suveränt initiativ.
Nyligen genomförde Riksidrottsförbundet, i samarbete med SISU, en manifestation som ska inspirera barn– och ungdomar till fysisk och psykisk hälsa, till ett ökat välmående, helt enkelt.
Under en och samma dag fick ett stort antal unga elever i två timmar ägna sig åt olika aktiviteter i form av lek, rörelse och idrott.
Att den speciella dagen genomfördes i skolmiljö är enligt min mening klockrent. Det finns ingen bättre plats att fånga upp så många som möjligt. Även om det är många som är aktiva i föreningslivet på sin fritid och som på så vis får den fysiska stimulans som behövs, är det långtifrån alla.
RF har via olika aktiviteter arrangerat Idrottens dag runt om i landet sedan 2017. Fokus detta märkliga år var de minst aktiva barnen, detta utifrån siffror som påvisar en allvarlig tendens kring den rekommenderade nivån på daglig fysisk aktivitet.
44 procent av pojkar når normen, 54 procent gör det sålunda inte.
På flicksidan är det endast 22 procent som kommer upp i de 60 minuter om dagen som anses behövas för en god hälsa.
Med skolans hjälp är Idrottsrörelsens ambition att förbättra ovan nämnda resultat.
Då aktiviteten genomfördes i slutet av september var det med ett stort engagemang. Förhoppningsvis dessutom en viktig påminnelse om hur angeläget det är att vi alla hjälps åt att stimulera den unga generationen till ett aktivt leverne. Inte minst gäller det i familjemiljön, i respektive hem.
Kanske ska mamma och pappa föreslå en promenad eller en cykeltur till skolan istället för att erbjuda skjuts. På köpet väntar dessutom bättre studieresultat. Ingen har väl undgått att notera den forskning som slår fast att elever som rör på sig presterar betydligt bättre i skolarbetet.
I veckan meddelade regeringen att den, om smittoläget tillåter, kan komma att besluta om att tillåta arrangemang med sittande publik på upp till 500 personer. Ett besked ska komma 8 oktober och om det är positivt träda i kraft från 15 oktober.
Efterlängtat och välkommet. Åtminstone för en del.
Jag förstår att de stora elitidrotterna, i första hand fotboll och ishockey, inte på långa vägar ser att det är ett antal som räcker för att ta igen några av de intäkter, vilka gått förlorade under detta märkliga tillstånd.
Jag förstår att klubbar som IFK Göteborg, Hammarby, Leksand och Färjestad minst behöver tiodubbla den siffra som kan komma att bli aktuell.
Samtidigt innebär de för många mindre sporter åtminstone delar av den inkomstkälla som under normala omständigheter fylls på med biljettintäkter, korvförsäljning, lotterier och annat som hör evenemangen till.
500 åskådare är ett snitt som i varje fall är i närheten av hur stort antal besökare ett flertal föreningar och klubbar vanligtvis har på sina matcher och tävlingar.
Jag hoppas av hela mitt hjärta att återgången modell mindre kan genomföras under trygga och smittfria förhållanden, att även elitidrotten kan öppna upp i större omfång framöver.
Och att det här i varje fall är ett steg på väg tillbaka till något vi är många som saknat gränslöst.
Glöm inte kanelbullens dag i helgen.
Och att dessutom röra på er.