Minskad träning under coronaåret

fredag 09 april 2021

Sofia Åhman vinnare av Årets Eldsjäl kategori Hälsa 2021.

Under året med coronapandemin har svenskarnas träning minskat med 100 minuter, det visar en forskarstudie framtagen av Mälardalens högskola och Novus. Vi har pratat med Sofia Åhman, träningsprofil och Tv-personlighet. Under året har hon varit aktuell med satsningen ”Hemmagympa med Sofia” på SVT. Och nu är hon en av de nominerade till Årets Eldsjäl, i kategori Hälsa.

Hur tänker du när du hör att träningen minskat under pandemiåret?
– Det är jättetråkigt att träningen har minskat och det är inte bra för folkhälsan. Jag tänker mycket på alla som har inställda aktiviteter, seniorer och våra unga framförallt. Tyvärr är jag inte så förvånad men det är en stor förlust för folkhälsan.

Vad är det som gör att man halkar ur sin träning?
– Jag tror att det är oftast är något fartgupp. Man tränar och har rutin på det, men så blir man förkyld eller skadar sig. Då kan det bli svårt att komma igång igen. Jag tror också att många tränar för ensidigt. I början är det roligt och man får effekt av träningen men tillslut så tröttnar man.

Hur viktigt är det med träning i vardagen?
– Otroligt viktigt. Vardagsmotion och det vi gör i vardagen är det allra viktigaste för hälsan. Enkla saker som att ta trapporna, undvik stillasittande, promenera mera. Eller kanske jobba i trädgården eller ta en golfrunda. När man har rutin på vardagsmotionen kan man krydda med träningen. För vår hjärna har både styrke- och konditionsträning stor effekt. Det är bra för humöret och för att kunna hantera stress, dessutom blir man piggare! Nu i coronatider är vardagsträningen ännu viktigare för att inte hamna i ohållbar stress eller bli deprimerad.

Vad är dina bästa tips för att komma igång med träningen efter ett uppehåll?
– Skynda långsamt! Nästan alla som vill komma igång tänker: ”Nu ska jag köra hårt” och sätter igång i en väldig fart utan att ha tränat särskilt mycket innan. Då är skaderisken stor. Jag tycker att man ska göra en plan med rimliga mål. Det kanske inte är hållbart att ändra om kosten helt, sluta röka och börjat träna fem gånger i veckan samtidigt. Om man inte gjort någonting innan kanske det räcker att gå ut på korta promenader eller kanske köra hemmagympa med mig någon dag i veckan! Sedan kan man öka långsamt så kroppen hinner vänja sig. Man ska också komma ihåg att det är ok att ta någon vilodag då och då men det Bästa är att röra på sig någonting varje dag – det behöver inte alltid vara träning. Planera in rörelse och prioritera det!

Den 19 april koras Årets Eldsjäl på Vasateatern i Stockholm. Allt om galan hittar du här