Spontanrörelse – ett bra alternativ

fredag 20 november 2020

Tänker summera ännu en vecka:
Tack alla ni som bidragit till årets överskott.
Fram för mer spontan lek och idrott.
Årets julklapp okej, men hade gärna fått vara en annan…

Inledningsvis ska jag backa bandet till föregående vecka då ideella Folkspel presenterade överskottet till föreningslivet för senaste verksamhetsåret.
Vi har fått så många glada tillrop från olika håll sedan siffrorna blev officiella.
Många av de specialförbund vi representerar har lyft utdelningen i sina kanaler.
Media – såväl riks som lokal – har publicerat material om de 232 miljoner som föreningarna tjänat på sin försäljning. Och som de behöver mer än någonsin i detta märkliga tillstånd.
För att överleva här och nu, för att kunna se framåt även efter en djävulsk pandemi.

Då vi helt uppenbart drabbats av den fruktade andra vågen vet jag att många föreningar, helt eller delvis, stängt ner sina verksamheter, vilket är fullt förståeligt.
Men även om distansering, handtvätt, hemarbete och andra rekommendationer som våra myndigheter förordar och som är av yttersta vikt att följa, måste vi även komma ihåg att vårda folkhälsan, att inte minst våra barn och unga även fortsatt kan tillgodose sitt behov av fysiska aktiviteter.
Det gäller även i tider som dessa.

Om det är så att den lokala föreningen pausat de fritidsaktiviteter de normalt erbjuder behöver andra alternativ ges utrymme. Jag tänker inte minst på den spontanidrott jag växte upp med. Vi får gilla läget och istället uppmuntra barn att gå ut på gatan för att leka, spela, springa, hoppa, röra på sig. Bara de gör något som stärker både själ och kropp.

Vi vet inte när det här är över.
Månader? Absolut.
År? Kanske.
Det kan dessvärre ta lång tid och vi – det vill säga samhället – har inte råd att kommande generationer under tiden och i ännu högre grad skapar ett osunt liv och leverne som på sätt och vis rättfärdigas av ett virus.
Det kan leda till ett stillasittande beteende som sedan länge är ett stort problem och som kan växa ytterligare.
Det vore förödande och på sikt kanske ett större samhällshot än covid19.

Till sist; Årets Julklapp är presenterad av researchföretaget HUI. Så här i den globala snålblåsten kanske ett stormkök är ett alldeles utmärkt val. I motiveringen hänvisas till utomhustrend, ”svemester”, svensk natur och termoskaffe då inget varit sig likt detta i många stycken bedrövliga år.
Jag får väl köpa det – även om det hade känts betydligt bättre att kunna ge bort en konsertbiljett, ett presentkort till en teaterföreställning eller ett årskort till favoritfotbollslagets matcher 2021.

Trevlig helg.