Ta en för laget- du också

onsdag 20 maj 2020

Kanske börjar det bli en sliten klyscha. Den som säger att ingen kan göra allt, men alla något. Jag tror dock på det där fullt ut och tar en för laget. Gör det du också.

 

Min fasta övertygelse är att vi kommer att ta oss ur det som i ett slag vänt upp-och-ner-på-världen.
Om det tar veckor, månader, eller till och med år, är inte jag personen att svara på, men det kommer att bli bra igen. Och den dagen måste vi ha något att falla tillbaka på, att komma till.
Utan tvekan är sjukvårdspersonalen de stora hjältarna i det vi upplever nu och de viktigaste vi har. På andra plats framöver kommer i mina ögon möjligheten att skapa sysselsättning, att få alla uppsagda, varslade och permitterade i jobb igen.
Därefter håller jag föreningslivet som det viktigaste spelaren i vår utsatta situation, den unika folkrörelse som vi på Folkspel verkar för och som betyder så mycket för så många.
Det är där vi hittar gemenskapen, inkluderingen, integrationen. Det är där vi bearbetar den fysiska hälsan, det är där vi motar den psykiska ohälsan.

 

Idella Folkspel har nyligen startat en kampanj som döpts till ”Ta en för laget” och som marknadsförs i bland annat TV4 och på Expressen/föreningsliv. 
Den går helt enkelt ut på att stödja din förening genom att köpa de produkter Folkspel tillhandahåller genom Bingolotto och Sverigelotten och att överskottet öronmärks till den du önskar.
Att göra det lilla, som om tillräckligt många är med på banan kan bli något riktigt stort. Kanske till och med vara avgörande för den framtida verksamheten.
Vet, det räcker förmodligen inte.
Vet, det finns föreningar som istället säljer underkläder, kakor, kaffe och annat.
Okej.
Köp.
Stöd.
Hjälp till.
Oavsett vad din lokala klubb erbjuder.
Då vi kommer ut på andra sidan är det av största vikt att vårt föreningsliv står där med samma öppna famnar som innan det där viruset skapade kaos.
Ingen kan göra allt, alla något.

 

Tidigare i vår aviserade regeringen ett krispaket – innehållande 500 miljoner – som via Riksidrottsförbundet ska förmedlas ut till de idrottsföreningar som sökt kompensationsstöd för den pandemi som drabbat världen.
För föreningslivet har detta virus inneburit inställda matcher, cuper, tävlingar, lopp, verksamheter och andra inkomstbringande evenemang.
500 miljoner är naturligtvis oerhört mycket pengar. Utslaget på de kring 5000 ansökningar som kommit landar det på blygsammare 100 000 per förening/förbund. Även om också det är en ansenlig summa tror jag alla förstår att det långtifrån täcker de uteblivna medel som ett normaltillstånd i föreningslivet åstadkommit.
Vi ska dessutomkomma ihåg att det finns ytterligare uppåt 14 000 föreningar som inte ansökt om stöd. Jag är övertygad om att många av dem har ett minst lika stort behov av tillskott i klubbkassan, men helt enkelt saknar kunskap och resurser om hur man skulle gått tillväga.

 

Vi har en ny helg framför oss. Vet att Kristi Himmelsfärd för många inneburit cuper och turneringar, evenemang som i hög grad bidragit till det ekonomiska resultatet, men som detta nådens 2020 är inställda.
Som Basketbollfestivalen i Göteborg, som arrangerats varje år sedan 1979 med Högsbo Basket som huvudarrangör. En av Europas största på ungdomssidan.
Som Åshöjden Cup i utkanten av Malmö och med IFK Klagshamn som avsändare. Avgjorts varje år och under samma tidpunkt.
Som Ottarsloppet. Klassiker som genomförts av IK Rex (norr om Uppsala) varje Kristi Himmelfärdsdag sedan 1969.
Vårt föreningsliv behöver oss mer än någonsin.