Ta vara på tiden fram till i höst

tisdag 11 augusti 2020

Är i grund och botten en positiv person. Kan dock inte låta bli att fundera på den höst och det mörker som väntar.
Just därför tror jag det är extra viktigt att ta vara på dagarna fram till dess.

Läste en mycket tänkvärd krönika på News 55. Den var skriven av Aina Bergvall, journalist (bland annat SvT:s utrikeskorrespondent i Latinamerika under många år), författare och bloggerska i olika sammanhang.
Den handlade om något jag också funderat på ganska mycket i de ljusare av årstider.
Vad händer med oss människor då mörkret sakta återvänder i coronatider?
Vilka förutsättningar kan vi erbjuda våra aktiva barn och ungdomar då det är dags att söka sig inomhus?
Hur inbjudande är de där dagliga och stärkande promenaderna i ösregn och kuling?

Då ett världsomfattande virus slog till med full kraft var vi en bit inne i mars. Vi fick ljusare morgnar och längre kvällar. Vi fick – faktiskt – ett ljuvligt väder i princip ända fram till juli månad.
Även om det då blev ganska många kalla och blöta semesterveckor finns det hopp om sommarkänsla även i augusti och september.
Men sedan…  

Ovan nämnda skribent ser en mörk period med extra stora risker för depression, trista konsekvenser av uteblivna sociala kontakter, att det i takt med tiden som väntar och då vi gärna är inomhus, kommer att försvåra möjligheten till distansering. 
Instämmer i farhågorna och uppmanar därför att ta vara på förmånen att vistas i det fria, omfamna de alltjämt ljusa kvällarna och njuta av den väderlek som inbjuder till rörelse och fysiska aktiviteter. Och som erbjuder barn och ungdomar de spontanytor och utomhusanläggningar som finns att nyttja ett tag till framöver och som är långt många fler än de hallar som finns att tillgå. Som dessutom skapar en trängsel på små ytor vi helst vill undvika.
För de som är rekommenderade att arbeta hemifrån kan den där återkommande morgonpromenaden ha en viktig roll för såväl den psykiska och fysiska hälsan.
Använd den möjligheten.

Folkspel är som bekant en ideell organisation som verkar för Föreningslivet i vårt land. Vårt uppdrag handlar i förlängningen om att göra vardagen lite enklare för de klubbar och organisationer vi finns till för. Detta genom att hela överskottet från försäljningen av våra produkter går tillbaka till den rörelse som jag vidhåller gör den överlägset största samhällsnyttan.
(RF) Riksidrottsförbundet har räknat ut att nära 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening och att det ideella arbete som 800 000 ledare årligen lägger ner skulle vara värt 20 miljarder om de varit avlönade.

Då vi går in den höst som väntar blir deras uppdrag än viktigare.
Att organisera verksamhet under trygga former, och i grupper där antalet inte överstiger det som folkhälsomyndigheten föreslår, kan det troligen komma att behövs ännu fler frivilliga eldsjälar och vardagshjältar för att få ihop det pussel och de åtgärder en pandemi ser ut att orsaka även ett bra tag framöver.
Varför inte – om du inte redan är engagerad – fråga om din lokala förening behöver hjälp.
Hösten kommer som sagt.
Ta dock tillvaro på tiden fram till dess.

Till artikeln av Aina Bergvall.